Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 16:18:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

AMC-21, satelit skupiny SES, byl úspěšně vynesen do vesmíru z kosmodromu Kourou

  Autor: PR Press SES Astra , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 18.08.2008



Skupina SES a. s. (kótovaná na burzách Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG), dne 15. 8. 2008 oznámila, že její satelit AMC-21 byl vynesen do vesmíru na palubě rakety Ariane 5 ECA z kosmodromu Kourou (Francouzská Guayana) a to dne 14. 8. 2008 v 17:44 hod. místního času (22:44 hod. SEČ).


Satelit zajistila leasingová společnost skupiny SES, SES Satellite Leasing Limited na ostrově Man (Isle of Man). Po cca 30 min. se družice oddělila od horního stupně nosné rakety Ariane a byla umístěna na geostacionární oběžnou dráhu. Asi o 20 min. později satelit vyslal první signál, který byl přijat v Uralle, australské pobočce (23:38 hod. SEČ).

Pan Rob Bednarek, prezident a generální ředitel nedávno vzniklé sekce SES AMERICOM-NEW SKIES, řekl: „Večerní start satelitu AMC-21 je velkým úspěchem. Od počátečního objednání družice na jaře roku 2006 do jejího vypuštění dnes, byla celá mise splněna během 27 měsíců. Je to také skvělý okamžik pro pracovní tým společností Thales-Orbital, který se spojil, aby zkonstruoval a dodal neobyčejnou družici, a pro pracovní tým společnosti Ariane, který právě zajistil vypuštění své třicáté družice pro skupinu SES.”

A dále uvedl: „Těšíme se nyní na to, až bude satelit AMC-21 uveden do provozu, protože vytvoříme nové podnikatelské aktivity v pásmu Ku a vysílací nabídku v oblasti Severní Ameriky na orbitální pozici 125° západně. Oporou nového satelitu se stane veřejnoprávní vysílání a několik jejich lokálních vysílacích poboček. Satelit také bude využíván pro nové aplikace např. pro námořní mobilní širokopásmovou síť .”

Pan Blaise Jaeger, výkonný viceprezident pro telekomunikace společnosti Thales Alenia Space, řekl: „Satelit AMC-21 byl výsledkem několika specifických projekčních požadavků, které stanovila skupina SES. Umožnily společnostem Thales a Orbital, aby se spojily a vyzkoušely své společné síly na této zvláštní misi.” A dodal: „Náš obchodní vztah se skupinou SES je úspěšný více než celé desetiletí a nyní těšíme se na podzim roku 2008, kdy do vesmíru bude vypuštěna družice Ciel-2 pro kanadskou pobočku skupiny SES, Ciel Satellite Group.”

Pan Jean-Yves Le Gall, prezident a generální ředitel společnosti Arianespace řekl: „Chtěl bych poděkovat skupině SES, která byla plně přesvědčena o tom, že společnost Arianespace vypustí družici AMC-21 bezpečně na oběžnou dráhu. AMC-21 je třicátým satelitem, který společnost Arianespace vypustila do vesmíru pro skupinu SES, kdy úspěšná spolupráce trvá více než dvě desítky let.”


O družici AMC-21:

Satelit AMC-21 zajišťuje pokrytí kontinentálního území Spojených států CONUS (Continental United States), jižní Kanady, Mexika, Karibské a Střední Ameriky. AMC-21 umožní televizní vysílání a mobilní širokopásmové služby. Satelit je vybaven 24 transpondéry v pásmu Ku, každý s šířkou pásma 36 MHz, a bude mít životnost 15 let. Hmotnost při startu má asi 2500 kg a elektrický výkon je 6 kW. Bude vysílat v pásmu Ku z orbitální pozice 125° západně. Družici AMC-21 zajistila satelitní leasingová společnost SES Satellite Leasing Ltd., člen skupiny SES, která je umístěna na ostrově Isle of Man. Bude komerčně využívána společností SES AMERICOM. Satelit, který zkonstruovala společnost Thales Alenia Space a Orbital Sciences, je první družicí platformy Star-2 ve flotile skupiny SES. Společnost Orbital Sciences provede činnosti spojené s přesunem na oběžnou dráhu a umístění družice AMC-21 na orbitální pozici 125° západně.


O skupině SES:

Skupina SES (kótovaná na burzách cenných papíru Euronext Paris a v Lucembursku pod titulem SESG) je vlastníkem tří předních provozovatelů satelitu - SES ASTRA v Evropě, SES AMERICOM v Severní Americe a SES NEW SKIES, které zabezpečují globální pokrytí a spojení. Skupina SES také vlastní strategické podíly ve společnosti SES Sirius v Evropě ( 90%), Ciel v Kanadě a Quetzsat v Mexiku. SES poskytuje úplné řešení v oblasti globální satelitní komunikace prostřednictvím flotily 38 satelitů na 25 orbitálních pozicích. Další informace o skupině SES je možné najít na internetu: www.ses.com.


Monica Morgan - Communications
Yves Feltes - Media Relations
Mark Roberts - Investor Relations



Zdroj: SES Press, 15. 8. 2008, přeložil Petr Miklík


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.08.2008 • SES oznámila 13,5 procent nárůst čistého zisku v prvním pololetí 2008
09.08.2008 • SM2 Sports Media Solutions uzavřela smlouvu na využívání satelitů SES NEW SKIES pro vysílání amerických sportovních událostí do Evropy v HDTV
16.07.2008 • SES ASTRA uzavřela první smlouvu s provozovatelem kabelové sítě pro novou orbitální pozici
15.07.2008 • SES AMERICOM a SES NEW SKIES se spojí
08.07.2008 • GlobeCast a SES NEW SKIES obnovují smlouvu na satelitní kapacitu pro Ameriku a Evropu
02.07.2008 • ESSEL GROUP INDIA uzavřela smlouvu na transpondérovou kapacitu SES NEW SKIES pro „HITS“

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist