Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 14:12:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

SES oznámila 13,5 procent nárůst čistého zisku v prvním pololetí 2008

  Autor: PR Press SES Astra , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 11.08.2008


Praha, 11.8. 2008 – Společnost SES S.A., přední světový satelitní operátor (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG), oznámila finanční výsledky za prvních šest měsíců tohoto roku končících 30. června 2008.


NEJDŮLEŽITĚJŠÍ FINANČNÍ ÚDAJE

• Ohlášené příjmy na stabilní úrovni, ve výši 788,5 milionů eur (2007: 789,1 milionů eur) - I přes vliv slabšího dolaru
• Periodické výnosy dosáhly v porovnaní se stejným obdobím minulého roku zvýšení o 8.7%
• Periodická EBITDA na stabilní úrovni, ve výši 550,2 milionů eur (2007: 548,2 milionů eur)
• Periodická EBITDA překonala úroveň z minulého roku o 7.7%1
• Infrastrukturní EBITDA marže představuje 82.5% (2007: 82.2%)
• Provozní zisk se zvýšil o 10.3% na 329,5 milionů eur (2007: 298,8 milionů eur)
• Čistý zisk vzrostl o 13.5% na 235,8 milionů eur (2007: 207,8 milionů eur)
• Vážené výnosy na akcii vzrostly o více než 40% na úroveň 0.59 eur (2007: 0.42 euro)
• Backlog skupiny (smluvně dohodnuté budoucí příjmy) – 5,7 miliardy eur k 30.6.2008
• Úroveň vytíženosti transpondéru skupiny k 30.6.2008 byla na úrovni 77% (2007: 75%)


Romain Bausch, prezident a CEO společnosti SES výsledky komentuje:

„V první polovině roku 2008 dosáhla společnost SES vynikajících výsledků a očekáváme, že tento trend bude pokračovat i v druhé polovině roku. Periodické výnosy, EBITDA a zisk výrazně narostly. SES NEW SKIES pokračuje ve výborných výsledcích a výsledky SES ASTRA a SES AMERICOM byly také na dobré úrovni. Naše konkurenční postavení je stále na nejlepší úrovni, výhled do budoucího období je rovněž velmi pozitivní, protože se odhaduje převis poptávky nad nabídkou. Zabezpečili jsme i dodatečné financování podnikání za výhodných podmínek; pokračujeme v programu zpětného odkupování akcií, přičemž jsme v červnu zrušili 33,9 milionů našich akcií představujících 6,4 procent z jejich celkového počtu. Kromě toho jsme aktualizovali i finanční prognózy, zvýšením rozsahu jsme potvrdili naši důvěru k dalšímu vývoji podnikání. Jako vždy se zaměřujeme na poskytování skutečné přidané hodnoty pro naše akcionáře.“


1 “Periodický“ se vztahuje k úpravám vytvořeným na vykazování základních výnosů / EBITDA odstraněním vlivů kurzovních ztrát a zisků, vyloučením jednorázových položek, zohledněním změn v rozsahu konsolidace a vyloučením výnosu / EBITDA z podnikatelských iniciativ, které jsou ještě v počáteční fázi.


ANALÝZA PODNIKÁNÍ

V prvních šesti měsících 2008 byl zaznamenán růst ve všech segmentech našeho podnikání; SES NEW SKIES dosáhla mnohem lepších výsledků, než jsme očekávali; SES ASTRA nadále zůstává klíčovým motorem růstu. Růst zaznamenáváme ve všech oblastech našich aktivit; v prvé řadě jde o televizní vysílání a pokračující nárůst počtu TV kanálů, ke kterým je třeba připočítat i růst nabídky HD kanálů (High-Definition) na všech hlavních trzích. V tomto období jsme zaznamenali i zvýšení výnosů ze služeb.

Aktuální finanční výsledky potvrzují příznivý vývoj v periodických výnosech a EBITDA, které vykazují silný jednociferný nárůst, přičemž zvýšení čistého zisku dosáhlo úrovně 13,5%. Kombinace velmi dobrých hospodářských výsledků, program zpětného odkupování akcií a jejich rušení spolu s transakcí, kterou došlo k oddělení z GE v roce 2007, zabezpečily 40% zvýšení výnosů na akcii v porovnaní se stejným obdobím roku 2007.

V průběhu sledovaného období započal provoz satelitu SIRIUS-4 na orbitální pozici 5 stupňů východní délky, který je určený pro oblast Skandinávie, střední a východní Evropy, a ASTRA 4A, který patří pod SES ASTRA a bude pokrývat oblast subsaharské Afriky. Satelit SIRIUS-2 byl přejmenován na ASTRA 5A a svůj provoz započal na nové evropské orbitální pozici 31,5 stupně východní délky.

Selhání startu AMC-14 v březnu 2008 vedlo k tomu, že byl tento satelit prohlášen za naprostou ztrátu. Příjmy z pojištění byly přijaty před 30. červnem. Neočekává se, že SES bude pořizovat nový satelit pro EchoStar, který měl být potenciálním zákazníkem pro tento satelit.

Míra vytížení flotily satelitů zůstává na stabilní úrovni dosahující hodnoty 77% v porovnaní s 31. březnem 2008. Po aktivaci nové orbitální pozice 31,5 stupňů východní délky se k 30. červnu 2008 zvýšila volná kapacita v segmentu SES ASTRA o 26 transpondérů z 1 038 na 1 064. Celkový počet využívaných transpondérů narostl z počtu 803 k 31. březnu 2008 na 820 k 30. červnu 2008.

Údaje o transpondérech (fyzické jednotky) k 30. červnu 2008

Využívání tp. využívané % k dispozici
ASTRA segment 252 79,5% 317
AMERICOM segment 334 77,9% 429
NEW SKIES segment 234 73,6% 318
SES Skupina 820 77,1% 1 064

V rámci společnosti SES provozujeme flotilu devíti satelitů Lockheed Martin A2100, u kterých byly zaznamenány energetické ztráty různé úrovně v některých solárních okruzích. K dnešními dni způsobily ztráty energie mírné snížení komerční kapacity, která je k dispozici, a to ve dvou z celkového počtu devíti satelitů (AMC-4 a AMC-16). Zákazníci C-pásma AMC-4 byli přesměrováni na AMC-2, který byl umístěn společně s AMC-4 na orbitální pozici 101 stupňů západní délky. Snížení kapacity satelitu AMC-16 mělo za následek úpravu měsíčních plateb zákazníků.

Spolu se společností Lockheed Martin jsme provedli rozsáhlé hodnocení potenciálních dopadů anomálií solárních okruhů v celé flotile. Není vyloučena další degradace, přestože její pravděpodobnost je velmi těžké odhadnout. Pro některé z těchto satelitů má SES orbitální zálohovací kapacitu. Pokud bude degradace solárních okruhů pokračovat se stejnou intenzitou i v budoucnosti, budeme muset odpojit další kapacity z takto postižených satelitů, nebo v předstihu obstarat náhradní satelity. Rezervní plány předpokládají jen minimální dopady na příjmy SES skupiny a marginální kapitálové výdaje na nahrazování. Pojistka orbitálních stanic nám na základě čisté účetní hodnoty našich satelitů poskytuje krytí. Pojistka obsahuje odpočitatelnou položku, která umožňuje limitovat veškeré výnosy z budoucích pojistných nároků souvisejících s takovými anomáliemi. Současné i budoucí finanční prognózy budou brát do úvahy i možný vývoj v souvislosti se „zdravotním stavem“ flotily SES.


SES ASTRA

Míra vytíženosti SES ASTRA dosáhla na konci období hodnoty 79,5%, což představuje využití 252 z 317 komerčně dostupných transpondérů (31. března 2008: 83,8%, tedy 244 z 291 transpondérů s komerčním využitím). Nárůst počtu komerčně využitelných transpondérů v poslední čtvrtině roku souvisí s otevřením nové orbitální pozice na 31,5 stupně východní délky.

V průběhu sledovaného období si aktivity SES ASTRA udržely svůj rychlý vývoj. Počet televizních a rádiových kanálů vysílajících přes satelitní systém ASTRA a SIRIUS byl ke konci června 2 433, což představuje 6 procentní nárůst v porovnaní s prosincem 2007. Pokračovalo také navyšování počtu HD programů, v polovině roku 2008 vysílalo přes naše satelity 42 HD kanálů, které pokrývají nejdůležitější evropské trhy, což ještě více posilnilo rozmanitost kanálů na našich hlavních orbitálních pozicích.

SES ASTRA si udržuje tempo růstu počtu diváků. Satelitní průzkum trhu „2007 ASTRA Satellite Monitors“ ukázal, že celková penetrace satelitů ASTRA a SIRIUS (v DTH i kabelové distribuci) narostla na 117,2 milionů domácností. DTH (Direct-to-Home) vysílání narostlo o více než 4 miliony domácností, satelit zaznamenal nejsilnější nárůst v rámci evropské infrastruktury vysílání.

Po spuštění satelitu SIRIUS-4 byl satelit SIRIUS-2 přejmenovaný na ASTRA 5A a přemístěný na novou orbitální pozici 31,5 stupňů východní délky, kde momentálně nabízí 26 transpondérů z celkového počtu 40 využitelných frekvencí, které jsou k dispozici na této pozici. Prvními zákazníky na této nové orbitální pozici jsou nezávislí němečtí kabeloví operátoři prostřednictvím společnosti KDL (zaměřená na poskytování služeb), která dodává optimalizovaný balík digitalizovaných programů malým a středně velkým kabelovým operátorům. Dohoda byla oznámená na začátku července. V červenci získala společnost SES ASTRA zakázku na poskytnutí čtyř transpondérů satelitu SES SIRIUS na 31,5 stupních východní délky pro litevského satelitního poskytovatele SatGate, který nabízí internetové připojení v krajinách střední a východní Evropy, Rusku a sousedních zemích, stejně jako ve Střední Asii.

V červenci podepsala společnost SES ASTRA smlouvu s evropským výrobcem satelitů, firmou Astrium, na nahrazení satelitu ASTRA 1N novým satelitem, který by měl být vypuštěn na oběžnou dráhu v druhé polovině roku 2011 na pozici 19,2 stupňů východní délky. ASTRA 1N bude mít 55 transpondérů s celoevropským pokrytím a bude aktivní ve frekvenčním pásmu KU. Vypuštění satelitu ASTRA 1N je součástí plánované obnovy flotily satelitů SES ASTRA na orbitální pozici 19,2 stupňů východní délky a představuje důležitý krok v rámci strategie v oblasti optimalizace flotily. Umožní využití existujících vesmírných zařízení na jiné účely. Nejprve nahradí satelit ASTRA 1G a do roku 2020 bude ASTRA 1N pomáhat zabezpečovat společnosti SES ASTRA maximální kapacitu na této nejdůležitější orbitální pozici.

ASTRA 1M nesoucí náhradní kapacitu pro pozici 19,2 stupňů východní délky by měla být spuštěna v poslední čtvrtině roku 2008. Spuštění ASTRA 3B, která nese náhradní a dodatečnou kapacitu pro orbitální pozici 23,5 stupňů východní délky, je naplánováno na poslední čtvrtletí roku 2009.

V červenci podepsala společnost SES ASTRA smlouvu s norskou telekomunikační společností Telenor Satellite Broadcasting na dlouhodobý pronájem jejího satelitu Thor 2, který zahrnuje 15 transpondérů v pásmu KU a byl přesunutý na orbitální pozici 5 stupňů východní délky, kde bude obíhat po nakloněné orbitě v rámci podpory rozvojové strategie SES ASTRA flotily na této pozici.

Solaris Mobile, společný projekt SES ASTRA a Eutelsatu S-band, byl oficiálně ohlášený v Dublinu začátkem roku 2008 a připravuje se na začátek provozu. Solaris Mobile bude poprvé v Evropě nabízet satelitní prostor na přenos video a datových služeb pro mobilní zařízení a také aplikace pro vysílací, telekomunikační, automobilovou a dopravní infrastrukturu. Start satelitu, který ponese nové zařízení, je naplánovaný na počátek roku 2009.

Širokopásmové satelitní služby ASTRA2Connect se v průběhu první poloviny roku posilnily a dnes je nabízí deset nových poskytovatelů služeb v devíti evropských zemích. Kontrakty podepsaly mimo jiné i Deutsche Telekom a NordNet, pobočka France Telecom, které integrovaly ASTRA2Connect do svojí nabídky internetového připojení pro zákazníky a poskytují tak širokopásmové připojení i těm zákazníkům, kteří nejsou v dosahu jejich terestrální širokopásmové sítě.

Služby a s nimi související aktivity byly také velmi přínosné; ND Satcom zaznamenal výrazný nárůst na všech svých nejdůležitějších trzích, včetně významné smlouvy na poskytování širokopásmového připojení k internetu pro více než 5 000 škol v Turecku. Stejně dobrý vývoj zaznamenala i ASTRA Platform Services (APS). Po pomalém komerčním nástupu entavio nabídky a díky identifikaci nejnovějšího vývoje klíčových zákazníků se marketingové aktivity na entavio, digitální satelitní platformu v Německu, snížily na minimum, přičemž však pokračuje podpora pro existující předplatitele. Optimalizace nabídky entavio nadále pokračuje.


Adrian Gumulák, ASTRA Central Eastern Europe
Anna Hroudová, PRAM Consulting s.r.o.



O společnosti SES ASTRA, www.ses-astra.com

SES ASTRA je předním satelitním systémem DTH (Direct-to-Home) na území Evropy. Flotila dnes zahrnuje 14 družic ASTRA a dvě družice SIRIUS. Celá soustava satelitů dnes zajišťuje služby pro více než 117 milionů domácností se satelitním přijímačem nebo kabelovým připojením. Přenáší celkem 2 295 analogových i digitálních televizních a rozhlasových kanálů. SES ASTRA dále prostřednictvím svých satelitů poskytuje multimediální, internetové a telekomunikační služby podnikům, vládním organizacím a úřadům. ASTRA a SIRIUS díky svým 42 kanálům ve vysokém rozlišení (HD – High Definition) přenášeným prostřednictvím satelitů dnes představují nejvýznamnější platformu pro přenos HDTV v Evropě. Družice ASTRA a SIRIUS pracují na orbitálních pozicích 19,2° vých., 28,2° vých., 23,5° vých. a 5° a 31,5° východní délky.

SES ASTRA je součástí satelitní společnosti SES (kód na burzách Euronext Paris a Luxembourg Stock Exchange: SESG). SES je majitelem tří předních operátorů satelitních služeb na trhu, SES ASTRA v Evropě, SES AMERICOM v Severní Americe a SES NEW SKIES, jenž poskytuje celosvětové pokrytí a konektivitu. Společnost je v Evropě majitelem 90% podílu v SES SIRIUS a dále vlastní strategický podíl ve společnostech Ciel (Kanada) a Quetzsat (Mexiko). SES nabízí satelitní služby vynikající kvality prostřednictvím své flotily 38 družic rozmístěných na 25 orbitálních pozicích kolem celé zeměkoule. Další informace o společnosti SES najdete na stránkách: www.ses.com


PR Press SES Astra, PRAM Consulting s.r.o, 11. 8. 2008


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.08.2008 • SM2 Sports Media Solutions uzavřela smlouvu na využívání satelitů SES NEW SKIES pro vysílání amerických sportovních událostí do Evropy v HDTV
16.07.2008 • SES ASTRA uzavřela první smlouvu s provozovatelem kabelové sítě pro novou orbitální pozici
15.07.2008 • SES AMERICOM a SES NEW SKIES se spojí
08.07.2008 • GlobeCast a SES NEW SKIES obnovují smlouvu na satelitní kapacitu pro Ameriku a Evropu
02.07.2008 • ESSEL GROUP INDIA uzavřela smlouvu na transpondérovou kapacitu SES NEW SKIES pro „HITS“
24.06.2008 • TVB Television i z družice Atlantic Bird 12,5° západně

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist