Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 18:04:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Kabelové televize versus televizní divák,
aneb moje zkušenosti s kabelovými společnostmi

  Autor: Karel Filip , e-mail: antenyPraha@click.cz Přidané: 16.05.2002


Tiskové zprávy společnosti UPC a jejich polemiky či případné slibování mne přivedly k napsání tohoto příspěvku, ve kterém bych se s vámi rád podělil o své opačné zkušenosti. Nejen s tímto kabelovým operátorem, ale i se společnostmi InterCable a TesLitvínov (nyní TESMedia), a mnoha dalšími…

Společnost UPC, jak známo, se nám všem zapsala do vědomí při až skoro monopolním vstupu na český trh kabelových televizí odkoupením většinových podílů dominantních kabelových operátorů jako Kabel Plus a.s. a Kabel NET s.r.o.. Již dříve koupila společnost Codis prostřednictvím Dattel – Kabel a.s., ve které se později stala výhradním vlastníkem. O daňových odpisech a financování dřívějších kabelových operátorů společností UPC před a po odkoupení se může jen spekulovat - vydalo by to na samostatný článek. Společnost má většinový podíl na trhu v Praze, kde naštěstí konkurenční prostředí vytváří TESMedia a.s. (dříve TesLitvínov s.r.o.), bohužel ne však všude.

Tak to bylo trochu historie o nástupu společností, které tak dobře známe a kterým měsíc co měsíc platíme nějakou tu korunu českou či slovenskou. V začátcích těchto společností jejich obchodní ředitelé a obchodní zástupci přesvědčovali majitele a správce domů, nebo jejich obyvatele, ke správě jejich společných televizních antén (dále jen STA). Na obvodních nebo městských úřadech slibovali jak ze střech a balkonů zmizí ohyzdné parabolické a terestrické antény. A tak vznikaly různé „výhodné smlouvy“ pro kabelové operátory. Výhodné v dané chvíli i na první pohled pro uživatele STA, případně i zastupitele měst nebo městských obvodů či správcovských firem. Ovšem nikoliv do vzdálené budoucnosti, protože nikdo již nečetl dodatky drobným písmem na konci smluv či je ani číst neměl nebo nechtěl. K tomu jak se dělaly smlouvy bych podotknul to, že při mé práci na anténách jsem se často (a nejen tehdy ale i dnes) setkával s tím, že zdánlivé závady pro uživatele STA zejména v panelových domech byli rázu odborného zásahu do tohoto STA. Např. odpojením od zásuvky 220V, nebo vytažením konektorů kabelů od antén, až po rozladění měničů, vyjmutí pojistek ze zdroje elektrického proudu, případně odcizení celé základny STA.

Soukromé antény mizely ze střech do popelnic ale i jinam s důkladností až zarážející a divák zvyklý dívat se na svůj pořad hledal náhradu jinde. Kde? To není nutno snad ani psát. Dozajista si pamatujete, že váš rozpis nájemného obsahoval i položku nákladů na STA a jednalo se o několik korun. Pak byly uzavřeny smlouvy a přišli ke slovu kabeloví operátoři. Ceny se změnily na zatím desetikoruny, ale rozvody STA však nikoliv. Přitom v domech (nejen na severní části Prahy, kde bydlím a tedy situaci velmi dobře znám) se třeba i jeden rok až dva po převzetí STA kabelovým operátorem vůbec nic nezměnilo, ale pouze za vyšší úhradu bylo divákovi předloženo to co dříve. Potom přišel druhý krok ze strany kabelových TV. Ve vašich domech začal nepořádek, vrtání a na chodbách se začaly tahat kabely. Chodili obchodní zástupci (zejména po různých poruchách STA) a když jste podepsali smlouvu, za pár dnů jste se za přijatelný nízký peníz koukali na vytoužené programy od vašeho kabelového operátora. A tím jste se nenápadně stali rukojmím kabelové TV. Montéři vytahali staré koaxiální kabely, případně i lišty, ale (přišlo vám to tenkrát určitě divné, že) vytáhli jeden nebo dva kabely, ale nových tam přibylo o moc víc.

A to je o těch rukojmích! Vašemu správci, majiteli domu a kabelovému operátoru se totiž tímto zdařil geniální tah. Původní STA bylo zrušeno bez náhrady a nové připojení bylo plně v moci kabelové televize! Vysvětlení je jednoduché. Vaše nová kabelová TV zásuvka byla připojena k rozvodu kabelového operátora přímo jediným kabelem, nezávislým na vašich sousedech nad vámi, nebo pod vámi. To umožňuje kabelové televizi v případě neplacení či vzpírání se odpojit pouze vaši TV zásuvku. To u původního rozvodu možné nebylo. Při tehdejších cenách se vám to asi nezdálo divné a ani jste nepřemýšleli o nějakém odpojení. Dnes však lamentujete na současnými cenami za tyto služby! Technicky je to o tom, že ze zákona má vlastník nebo správce domu povinnost zajistit signál plošně šířených TV - tedy ČT1, ČT2, Nova, Prima a (pozemně vysílané) Galaxie, pokud se zrovna nesoudí. Dále rádia a to celoplošná, ale i lokální, příslušná k danému místu. Nelze si tedy vynucovat v Praze ostravská lokální rádia, byť by to bylo zajímavé zpestření nabídky. Bohužel v domech kde, jak jsem psal, je STA zničeno od kabelového operátora, se určitě dozvíte, že vše je v souladu s „výhodnou smlouvou“ a STA je zrekonstruováno a vše je tedy v naprostém pořádku. V tomto případě vlastní rozvod lze obnovit, ale za podstatně vyšší náklady než v domech kde jsou kabelové rozvody instalovány zvlášť a STA je zachováno v původní podobě. Pokud se vlastník domu (správce domu zpravidla nemá důvod, protože má „výhodnou smlouvu“) rozhodne k rekonstrukci nebo instalaci STA, nastanou problémy.

Prvním problémem je to, že nikdy neběží současně na kmitočtech domácího rozvodu stejné pořady, jako na kabelovém. Přestože je nový STA rozvod udělán dobře a tzv. těsní, což se nedá říci o všech rozvodech kabelových operátorů, začne se kabelový operátor vymlouvat, respektive žádat o vypnutí nového rozvodu z důvodu rušení. Vypínat není třeba a je dobré doporučit, aby si kabelový operátor provedl měření těsnosti svého rozvodu. Netěsnost rozvodu poznáte např. i tak, že televizor přijímá televizní signál poblíž rozvodu. Například na přenosném černobílém televizoru Merkur lze přijímat televizní signál z STA rozvodu v domě kde bydlím asi 5-10 metrů od tohoto domu na volném prostranství ve velice dobré kvalitě obrazu i zvuku.

Druhým bývá cena rekonstrukce. Instalace částky bývají vysoké a někomu se tato investice může zdát zbytečná. Začne přemýšlet o některé zdánlivě výhodnější nabídce kabelových operátorů - jako je čtyř programová nabídka za 50,- Kč. O které ale musíte vědět, protože je pro kabelového operátora „nevýhodná“ a nikdy Vám ji nenabídne sám od sebe. Na rozdíl od nabídky na 10 programů, kde je navíc v češtině TV3, Galaxie, Inko kanál a několik zpravidla terestrických programů ze sousedního státu za 148,- Kč (v Praze). Toto řešení je ale zcestné, protože když vezmete orientační cenu 100 000,- Kč na nejlevnější STA pro asi 20 bytů a celé to propočítáte, zjistíte, že investice se vrátí sice ne hned, ale vrátí se. Je zde i možnost kombinace příjmu satelitů a to jak digitálních, tak analogových, včetně pozemních vysílačů a rádií. Výhoda je, že jste takzvaně ve vlastním a nikdo do budoucna po vás už nic nechce. Snad kromě autorských poplatků, které nejsou nijak velké. Technologie jsou i u nejlevnějších natolik osvědčené a vyzkoušené, že zařízení je vlastně bez údržbové a mnohdy i několik let o něm nevíte, pokud se nedějí nějaké změny ve vysílání.

Závěrem dodám, že v dnešní době, kdy poplatky kabelových operátorů jsou dávno nepodobny tomu co bylo slibováno, a většina lidí uvažuje o připojení zpět k STA, je domovní rozvod zpravidla rozkraden, poškozen nebo neodpovídá normám. V horším případě je dokonce zrušen a nahrazen kabelovým operátorem. Zde je to opravdu špatné, znám spoustu lidí, kteří mají individuální anténu v panelovém domě a mám obavu, že při stávající cenové politice budou individuální antény přibývat. Navíc se najdou tací majitelé a správci domu, kteří prosazují místo ochrany nájemníka své „výhodné smlouvy“ a pohrozí vám sankcemi jen při vystrčení antény na balkon. Místo toho aby dodrželi zákon a zprovoznily vlastní STA. No a pokud bydlíte ještě v místě ze špatným signálem, tak jste v nezáviděníhodné situaci. Stačí pozorovat domy na sídlištích kde bydlí střední vrstva lidí a je smutné, jak díky „výhodným smlouvám“ bude na střechách a balkonech za chvíli více antén, než bylo kdykoliv jindy předtím.

Také není nutné diskutovat nad zvláštnostmi, anebo nevýhodami některých smluv. Příkladů se najde jistě mnoho, počínaje sankcemi ze strany operátora při odstoupení od smlouvy ze strany vlastníka objektu, přes nevýhodné či bezplatné odběry energií a nájmy, a konče finančními náhradami ze strany vlastníka objektu při malém počtu uživatelů. V praxi jsem se setkal s takovou smlouvou, že když zákazník (uživatel bytu v objektu vázaném touto smlouvou) odstoupil od své smlouvy s kabelovým operátorem, tak tím, že odstoupil a přestal platit, vznikla kabelovému operátoru ztráta a tu pak platí vlastník objektu. Tuto ztrátu vám samozřejmě nakonec dá do nájemného, takže nekoukáte a platíte stejně…

Pokračováním článku bude moje zamyšlení nad cenovou politikou kabelových operátorů a jejími nepřímými důsledky jak na diváka, tak i na kabelového operátora…


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 32   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.05.2002 • Galaxie Sport v nabídce kabelových operátorů až za několik týdnů či měsíců [ 27 ]
07.05.2002 • MMDS Velká Javořina aneb co nového na moravsko-slovenském pomezí [ 10 ]
25.04.2002 • Držím palce, ale… ohlas na článek o uherskohradištské MMDS [ 7 ]
24.04.2002 • Od MMDS k digitálu – perspektivy mikrovlnné vysílání (nejen) v Uherském Hradišti [ 1 ]
03.03.2002 • Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? - IV.část [ 9 ]
24.02.2002 • Zmizí TV Nova ze slovenských a TV Markíza z českých kabelových sítí? - III.část [ 12 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  pro technika TKR 

14.06.2002 14:16 • Petr Váňa
Ja jsem take jednim z tech 600000 a rozhodne nejsem spokojeny se sluzbami UPC. Mam klasickou kabelovku puvodne kabelnet v letnanech/praha. Caste jsou napriklad vypadky signalu, tak jednou tydne nejede aspon tretina kanalu. To ze se tak stane treba v sobotu vecer a nejede to az do pondeli... Navic signal nejenom ze ma ruchy, sum a nizky odstup signal/sum tak ze ho nelze pouzivat pro starsi prijmova zarizeni ale navic je jeste v nem videt hrozna ”kostickova” komprese mpeg, takze je degradovan jak analogove tak digitalne... Ono se asi neni co divit pri polovicnim bitrate directu, coz je u hbo dost blby, ale proc tim mam trpet i ja ktery mam klasicky kabel. O mistralu ani nehovorit slibujete ho uz dele jak dva roky. Myslim ze takovehle sluzby by jste si jinde nedovolili.

Co se tyka ceny ta je vcelku primerena ale chtel bych za ni kvalitni sluzby a predevsim signal.

A pokud chcete pouzit oblibene ”nikdo vas do toho nenuti” tak nemate pravdu, alespon z meho pohledu, ja nemam jinou monznost jak dane spektrum programu sledovat kabelovka jste siroko daleko jedina a asat nechci a u digsatu je mnoho omezeni vyssi cena a porad budu muset byt vasim zakaznikem, nehlede k tomu ze si budu muset jeste k tomu poridit STA pro CT.
 
 
  Můj příspěvek 

21.05.2002 09:58 • V.M.
Dík za názory.Mám tu precedentní kauzu,kdy v návrhu rozsudku je povinnována k bytu funkční účastnická zásuvka s povinnými TV programy vysílanými ze zákona a s licencí (t.j.ve verzi bez Primy)v bytových domech označena jako nutné břemeno majitele,byl-li rozvod s STA realizován současně s domem.Jde o obecní byt.Tak to jen pro informaci.Pokud by se k tomu mohl vyjádřit nějaký právník, byl bych potěšen a chytřejší.
 
 
  pre technika TKR 

21.05.2002 06:17 • mc
Nie som odporca TKR. Dokonca nejaké TKR prevádzkujem hoci nie som ich majiteľom. Mám ich prenajaté, som však jediným nájomcom. Do budúcna však nevylučujem aj iných ak prídu z inou ponukou (t.j. pre inú cieľovú skupinu), aspoň sa rozdelíme o prevádzkové náklady. Inak v niektorých TKR existuje napr. meranie spotreby tepla, ktoré prevádzkuje iná firma než tá čo poskytuje TV signály.

A za Vašich 600000 užívateľov sa neschovávajte, mnohí z nich totiž inú možnosť prakticky nemajú aj keď teoretických sa vyskytlo v tejto diskusii viac než dosť.
 
 
  pro m.c. 

20.05.2002 18:14 • technik TKR
Nějak sis to kamaráde popletl s Telecomem - ten byl (resp. jeho sítě) vybudován za bolševika a dnes se uvažuje o privatizaci. V případě TKR je ovšem situace zcela jiná - kompletní rozvod je vybudován za soukromé finanční prostředky a je pouze na vůli majitele, zda tento rozvod bude využívat sám (a v dohledné době BUDE), či ho pronajme nebo prodá dalším subjektům... Tobě a všem ostatním odpůrcům mohu pouze doporučit - pokud se Vám TKR nelíbí, nejste spokojeni s jeho kvalitou, či cenou, tak služeb TKR NEVYUŽÍVEJTE! Nikdo Vám to nevnucuje a pokud u Vašich dveří zazvoní dealer s nabídkou TKR, tak ho ve vší slušnosti vyhoďte - nic si nemusíte objednávat a za nic nemusíte platit. Našich 600.000 uživatelů je ovšem zcela jiného názoru... Tečka.
 
 
  pre Technika TKR 

20.05.2002 10:50 • mc
Sieť nie je služba, teda majiteľ siete nemusí byť poskytovateľom služby. Majiteľ môže prenajať sieť celú alebo časť jej kapacity jednému alebo viacerým poskytovateľom služieb. Počul si už niekedy spojenie ”technologická nezávislosť” ? Asi nie ! Ty káblovkový zadubenec !

Inak niekde vyššie som napísal, že budúcnosť má kábel, nie však ten, ktorý prezentuješ Ty a Tvoj chlebodarca!
 
 
  Dodatok 

20.05.2002 10:33 • Daniel
Aby som nezabudol na jednu vec.

Ked vam UPC znizi ponuku v subore programov - alebo zjednodusene vam jeden vezme, tak hadajte ako sa zmeni cena balika?
 
 
  UPC vo svete 

20.05.2002 10:31 • Daniel
To aka je UPC fajnova mozeme sledovat vsade v okolitych krajinach, pricom podotykam ze najvacsie podiely na trhu maju prave vo Vychodnej Europe. Asi to nebude nahoda, ze? Ked uz sme boli dost ”blby” aby sme ich sem pustili takto (teda bez konkurencie) tak by ich bolo asi treba tlacit nech ponukaju sluzby a hlavne pomer cena/sluzba na urovni ktora zodpoveda ich postaveniu. Ale to uz je o politike a to nepatri sem.

V suvislosti s tym by som podotkol jednu vec. Vieme ake ceny stanovuje UPC. Aj to ze co dostaneme za tie ceny. To iste sa vsak da aj inac, takze komu sa nepaci nech si nekupuje UPC. A obide ovela lepsie. Zaujimavejsie je ze asi ta UPC nebude az taka super ako by sa mohlo zdat zo slov techina TKR. Pokial viem tak spolocnosti patriace pod UPC Amsterdam (aj UPC Ceska a Slovenska) produkuju len stratu. Okrem jednej bez vynimky. Kedze posobi aj vo vyspelejsich krajinach tak s tym nieco nebude v poriadku, zrejme neponukaju to co mozu ponuknut ostatni operatori a za prijatelnejsie ceny. Sama materska spolocnost vyprodukovala za rok 2000 stratu vo vyske okolo 2 mld. EUR. Podla mna sa da ocakavat skor ci neskor ze skrachuju. Alebo ich kupi niekto ini. Proste nemaju velku sancu prezit.

Dalsi priklad je ze na Slovensku celi UPC sudnym procesom prave za nezakonne obchodne postupy. A pokial viem nie len na Slovensku. Takuto spolocnosti mne osobne netreba.

Podla slov hovorkyne UPC na slovensku (nie je to citat, ale zhruba toto odznelo): Komu sa nepaci nech si to nekupuje. Dakujem za radu, nekupim. Nie som na to odkazany.
 
 
  Ospravedlnenie 

20.05.2002 09:53 • Dusan
Ospravedlnujem sa za preklepy, ale pri velkosti zadavacieho okna fornulara priadnia prispevku 12 slov (Netscape 4.7) to po sebe nebudem po kustickoch kontrolovat. Memohli by ste s tym v redakcii nieco urobit? Je to smiesne, ale vidim len 5 riadkov a v niektorom z nich sa nachadza jedine slovo.
 
 
  TKR = monopol 

20.05.2002 09:43 • Dusan
Pani, nazor uzivatela Vas asi nezaujima. Pre porovnanie: Izbova antena - 600 Sk jednorazovo/6 programov (najde STV1)

UPC zakladny balik (60 Sk mesacne za 8 terestrialnych programov).

Klasicka antena 9 terestrialnych programov za jednorazovu investiciu pred 40 rokmi.

Satelit cca 6000 - 8000 Sk jednorazovo za viac nez 30 zahranicnych proggramov, z ktorych o niecom je len cca 10.

STA tam kde existuje TKR uz spravidla zlikvidovali, ale mam priatelku v Leviciach - plati STA i UPC (je len otazkou casu, kehy ju zlikviduju, hoci ludia sa brania) za STA 120 korun rocne (zadarmo ale skryte v najomnom) aj 180 korun stvrtocne za menej a horsich programov od UPC. UPC ma totiz vzacnu tendenciu programy, ktore ssa prijimaju tazsie do ponuky vobec nezaradovat (napr CT v Bratislave, Madarske televizie v Leviciach ...), takze v STA je spravidla bohatsia ponuka nez ako sa rozhodne UPC, o ponuke radii nehovoriac, kde to co chytite v antene od UPC, chytite aj na zabudovanu antenu v najlacnejsom radiu + ovela viac s kvalitou informacnou.

Jednoznacne najvyhodnejsia kombinacia je vyuzivanie uz amortizovanej starej techniky + satelit.

UPC som si pusti po branu, tam je verejne priestranstvo, som ochtny investovat do digitalneho prijmu, lae iba ak by mi priniesol podstatne viac, nez dnesnych cca 40 FTA kanalov, co bez dekodovacich a patricne drahych modulov neprinesie. Az skonci analog zo satelitu a napriek predpovediam odbornikov vydrzi najmenej 5, ale pravdepodobne viac nez 15 rokov, bude len kodovany digital. Uz dnes ma TV vysielanie nezaujima (ten isty film si mozno pozriet za mesiac aj 5 krat, dobry reprizuju kazdy rok aspon na 5 staniciach). Buducnost bude asi VoD ale za smiesne nizke poplatky. Ak nie dopadne ako kazdy monopol. Naozaj neviem o ziadnom dovode, preco by mal niekto platit tri stovky za jeden kanal (HBO), alebo za normalnu (UPC to vola rozsirena) ponuka. UPC vyzbija od svojich obeti temer 4000 rocne a od solventnejsich este viac. Za necelych 8 000 je individualny antenovy prijem aj so satelitom, t.j. oslobodenie sa od TKR ma navratnost kratsiu nez dva roky, pri lepsej ponuke a vyssom konforte a nakoniec i kvalite.

Monopol si nechce uvedomit, ze poskytuje sluzby a nie sluby. A ich odpojenie je dokonca ekonomicky vyhodne.
 
 
  Můj příspěvek 

20.05.2002 08:41 • V.M.
Aby se TKR necítil stále jako ukřivděný monopolista.Nikdo mu tím nic nebere,naopak by tím ukázal,čím je lepší.Zatím to navozuje dojem koupě za účelem dalšího prodeje,aspoň dle posledních (i tuzemských)fúzí.
 
 
  V.M. 

20.05.2002 06:34 • technik TKR
Tak já se budu zcela jistě dívat na TKR, takže absence PRIMY v STA mě zase tolik netíží... Nějak jsem ale nepochopil smysl té první věty - rozvod TKR patří tomu, kdo si ho vybudoval (a s nemalými prostředky profinancoval), takže proč by se měl o něho s někým dělit?
 
 
  pre V.M. 

20.05.2002 06:12 • mc
Dvaja operátori na jednom kábli sú možní, treba však jednať mimo nich. Konkrétne v STA v Trnave môžete vidieť UPC aj Satro z (oboje z MMDS a oboje neoficiálne - načierno). Oficiálne asi ťažko.

Na niečom podobnom však pracujem, výsledok očakávam do Vianoc, ale všetko závisí od veľkých hráčov.
 
 
  Pro technika TKR 

19.05.2002 21:56 • R.T.
Po převzetí bytu po cca 1 roce nás odpojily od vedlejšího domu a byl nám připojen Cabel +,který po jisté době se změnil na UPC,byly nataženy nové rozvody,protože ”staré” pochopitelně nevyhovovaly,jak jinak oddělit byty od sebe a začal diktát - pokud nemáte zájem,nevadí,ale nic neuvidíte,protože nemáte STA,aby se věci mohly vrátit do původního stavu.ikdyž snad jsme Svéprávní,stejně nemůžeme nic dělat.jistě nelze v nabídce srovnávat STA a kabel,ale nenáročným divákům za drobný polatek to stačí.
 
 
  Můj příspěvek 

19.05.2002 19:00 • V.M.
Prosím tedy opětovně o názor: mohou být u nás reálně v jednom kabelu dva (či více) operátorů s různou nabídkou? Jinak s Primou do STA rád zkusím pomoci.Úřady se hájí tím, že v nějaké vyhlášce není konkrétně jmenovaná mezi stanicemi vysílajícími s licencí, kde je uvedena jen Nova.Nevím, proč byste neměl dostat za své peníze plnohodnotné služby právě Vy, když je platíte.Můj mail znáte.Jde o podstatu.Na co se budete dívat pak,je Vaše věc.
 
 
  Marcel Tichý: 

19.05.2002 09:03 • technik TKR
Nevím nic o tom, že by někdo ”oblbl” pár důchodců - jednak proto, že každý SVÉPRÁVNÝ člověk snad dobře ví, co podepisuje (a jaká práva a povinnosti mu následně vyplývají), a druhak i proto, že UPC nepřipojuje jenom lidi v důchodovém věku... Pokud by STA byla skutečně takovým přínosem, jak se snažíte naznačit, tak by jistě i rozšíření o další atraktivní programy na sebe nedalo dlouho čekat - jenže, když o to lidi nemají zájem a raději si objednají TKR...? K té poslední větě - sice v době, kdy bude TKR v podobě DVB-C, tak už STA asi nebudou vůbec (přes ty zahnilé TESA-S měniče by stejně digitální signál neprošel ani náhodou), ale i v éře digitálního vysílání DVB-T (alespoň zpočátku) bude TKR pro hodně lidí mnohem výhodnější, než jakákoliv jiná alternativa - nikdo z účastníků si nebude muset pořizovat (do doby zavedení DVB-C) drahé receivery (pochopitelně, že jeden TV přijímač nebo jeden videorekordér = jeden DVB-T receiver) a bude přijímat signál pořád ve stejné podobě. Jestli teď namítáte něco o kvalitě, tak si uvědomte, že počet domácností s TV 16:9 a požadavky na broadcast kvalitu, je zanedbatelný počet (a prošel jsem těch domácností už hodně) - většina lidí vlastní TV 63cm/70cm, k tomu běžný videorekordér (čili žádný digitální, aby bylo možné skutečně využít přímo MPEG-2) a jsou s kvalitou spokojeni. Nikomu se navíc ani nechce do dalších zařízení investovat... Je-li někdo nespokojen (ať už s kvalitou nebo něčím jiným), tak klidně může smlouvu vypovědět - ostatně smlouvy se uzavírají a vypovídají ve všech oblastech služeb (mobilní operátoři, odvoz odpadků, čištění oken a dalších), takže proč by TKR měla být vyjímkou?
 
 
  pro technika TKR 

19.05.2002 00:06 • Marcel Tichy
Vase obhajovani TKR je v podstate vnucovani teto sluzby.STA,kterou Vy popisujete zrejme zaujate sledujete,kdyz mate prehled,co na ni jede a to,ze na ni neni PRIMA a ani na jinych STA v republice kam vlezla TKR neni,je jen diky nenazranosti kabelovek,protoze by jste mel vedet jako byvaly clovek z branze a dnes jiz ve velke prekabatene funkci jako TKR technik,ze v tu dobu,kdy PRIMA zacala vysilat tak TKR se zacaly budovat.Takze lidi bohuzel jiz nestihly prijem PRIMY zrealizovat nebot prisel obchodni zastupce TKR do panelaku,oblbl par duchodcu a lidi,kterym je to jedno a tim zajistil pozadovane procento pripojek.Zacalo se budovat a prvni krok,ktery kabelova spolecnost udelala,bylo ustrizeni STA,zhozeni anten a vybrani skrini aby nahodou nekdy nekoho nenapadlo tuto STA obnovit.A to,ze lidi rusi smlouvy s kabelovymi operatory predevsim kvuli zvysovani cen sluzeb a kvalite obrazu a zvuku a o rozhlase ani nemluve,me snad nebudete vyvracet.Nakonec jedna rada:az Vase TKR bude vysilat v digitalni podobe a bude nabizet sluzby jake ma tak muzeme diskusi STA versus TKR opet rozebrat.
 
 
  e-mail 

18.05.2002 21:19 • Karel FILIP - autor
Ode mne malá připomínka pokud mne zasíláte e-mail někdo to již dvakrát udělal posílejte je prosím ze zabezpečeného servru nejlépe ve wordu nebo acrobatu. Vše v octet/stream (snad lotus?) na sebe cestou vždy nabalí viry a je to z mého e-mailu automaticky odstraněno!! Takže neodpovídám protože bych nechtěl ale nemůžu zpráva je na 99,9% zlikvidována. Jednalo se o e-mail ze slovlinku a přímo z satcentra. Děkuji za pochopení na vše Vám samozřejmě rád odpovím. Karel FILIP antenyPraha@click.cz
 
 
  Pro R.T. 

18.05.2002 19:55 • technik TKR
Samozřejmě, že hodně lidí ”změnilo dres” kvůli penězům - snad nečekáte, že budeme živit rodiny z jedné nebo dvou montáží za měsíc?! Kabelový operátor UPC nikomu nic nevnucuje - má-li někdo zájem, tak se může připojit, nemá-li zájem, tak je to jeho soukromá vůle a nikdo mu ji nebere. V případě STA je tomu ovšem poněkud jinak - i když mám jenom přípojku TKR a o STA nemám vůbec zájem, tak v pravidelném vyúčtování služeb (od magistrátu) se VŽDY objeví 10,-Kč/měsíc za STA (podotýkám, že tato STA neobsahuje ani PRIMU - je tam pouze ČT1+2, NOVA a ORF1+2) a při jakékoliv stížnosti je závěr pokaždé stejný - prochází to přes váš byt, nedá se s tím nic dělat... Takže která služba je více nekorektní? TKR nebo STA? Odpovědět si můžete sám...
 
 
  TKR-mohly by být lepší... 

18.05.2002 13:35 • HaWe
Spor TKR versus STA, respektive individuální příjem, budou zřejmě ještě nějaký čas trvat. U provozovatelů TKR mi nejvíce vadí pomalý postup ři zavádění dalších služeb, zejména internetu,zabezpečovací funkce a pod. Kabely jsou zatím dost jednosměrné. Společnosti dlouho váhaly....?
 
 
  Pro technika TKR 

18.05.2002 12:19 • R.T.
Nejsem a nikdy nebudu se živit montáží antén ,opravuji BTV a proto trvám na původním informaci - převážná většina Vašich obětí Vás považuje za nehorázně drahé,občas lze diskutovat i o kvalitě,podstatná část ani nemá zájem o některé programy,které jim vnucujete a musí je platit.A na závěr -nechte dr. Mazálka na pokoji - kdyby všichni byli jak on,určitě by ubylo mnoho problémů.Ti,kteří se překábátili,jak jste popsal,zřejmě pouze změnily dres k vůli penězům!
 
 
Celkový počet komentářů: 32 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist