Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 17.04.2024 - 00:52:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Kabelové televize versus televizní divák,
aneb platíme dvakrát!

  Autor: Karel Filip , e-mail: antenyPraha@click.cz Přidané: 26.05.2002


Přináším vám slíbené pokračování na téma kabelových TV. V minulém článku Kabelové televize versus televizní divák, aneb moje zkušenosti s kabelovými společnostmi jsem vás seznámil se situací, kterak kabelové TV ke svému chlebu vezdejšímu přišly. Sami jste ve svých příspěvcích toto téma naťukli a já ho tedy doklepnu. Budu pokračovat horkým tématem – poplatky za kabelový příjem.

Poplatky kabelových operátorů se velice různí. Jedno však mají společné – platíte, ať se díváte na lepší či horší nabídku, ať jste spokojeni či ne. Tedy, pokud nemáte v domě společnou televizní anténu a jste odkázáni na vašeho kabelového operátora, nezbývá vám nic jiného než platit.

Za co tedy vlastně platíte?

Pokud máte nabídku s programem typu HBO, Hallmark, Privat Gold a podobné, je část vašich zaplacených peněz převedena k poskytovateli tohoto programu. Je zde několik možností. Nejčastější formou je přihlášení diváka u výrobce programu a platba stanovené částky za něho. Nebo se mohou platit licence za přístupové dekódovací karty k programům výrobce. Karta má určitou životnost, kterou určuje výrobce a je nutno platit za obnovování životnosti karty. Kabeloví operátoři nejsou totiž výrobci těchto programů, dělají pouze výsledný mix programů, který skončí pomocí jejich kabelů ve vaší TV zásuvce. Tedy program typu HBO, Spektrum, SuperMAX vám dodává prostřednictvím vašeho kabelového operátora společnost HBO Česká republika. Samostatnou kapitolou je UPC Direct. Mix nevzniká vůbec v Čechách, ale v technické centrále v Maidstone ve Velké Británii, kam jsou dopravovány pouze český dabing, případně vlastní produkce (jako byl Sport1) a autorizace zákaznických karet pro satelitní přijímače. Obdobně je to i s jinými programy. Vraťme se však na zem z oblačných výšin satelitů.

V rozšířených nabídkách jsou zařazeny doprovodné programy poskytovatelů jako např. HBO. Kabelový operátor ale nedostane od HBO programy Spektrum a SuperMAX samostatně bez HBO. Je to to samé, jako u filmů. Televizní společnost také koupí trhák, ale musí navíc odebrat i určitou další doprovodnou produkci. Jinak nedostanou to, co chce. Další možností, specifickou pro české země je, že výrobce programů nemá možnost pozemního šíření, ale přitom potřebuje být ze zřejmých důvodů viditelný. Jako například Galaxie, anebo TV3.

Nebo kabelový operátor potřebuje vytvořit dojem široké nabídky a tak ji doplňuje programy, za které by jste normálně neplatili, protože ani poplatkům nepodléhají. Jsou to volně šířené programy typu RTL, VIVA1 a 2, MTV, Markíza, SAT.1, PRO7, DSF a mnoho dalších satelitních programů. V placených nabídkách se také vyskytují programy ORF, ZDF, TVP, STV a mnoha dalších ze sousedních států. A potom samozřejmě programy dané zákonem, tedy povinné v České republice - ČT1 a 2, Nova, Prima.

Takže toto již znáte a co je na tom divného? Jak jsem psal, většina programů v rozšířené nabídce a všechny v základní nabídce jsou volně šířené. Možná už tušíte, kam tímto směřuji.

Uvedu příklad Prahy a kabelové operátory UPC a TESMedia, které znám ze svého okolí. Základní nabídka zde stojí 148,- Kč, rozšířená nabídka pak 378,- Kč. Cena volitelných programů je u HBO 278,- Kč a 211,- Kč u Private Gold. Ceny se samozřejmě sčítají. U TESMedia v Praze je základní nabídka za 89,-Kč, u rozšířené nabídky se cena a zařazené programy neuvádí, protože jsou zřejmě různé podle lokalit, HBO je za 300,-Kč. Opět se ceny sčítají. Přičemž s různými volitelnými programy jste zpravidla povinni odebrat dražší rozšířenou nabídku. Alespoň vím jen o rozvodech bývalého Kabelu Plus, kde je možné mít pouze základní nabídku plus HBO.

Přitom kabelový operátor není povinen z těchto peněz, vybraných od zákazníka, cokoliv odvádět výrobcům programů. Tedy Nově, ČT, Primě, ale i zahraničním (samozřejmě kromě uvedených prémiových kanálů HBO, Spektrum, SuperMAX či Private Gold).

Takže vlastně platíte dvakrát!

Jednou koncesionářský poplatek 75,-Kč a podruhé vašemu kabelovému operátorovi. Který má ze zákona povinnost tyto programy šířit. Tedy je otázkou do diskuse, zda by tyto programy měly být placeny. Je s podivem, že pokud uhodíte na svého operátora, že nepotřebujete jeho nabídku za 148,- Kč (kde o kvantitě převyšující kvalitu není potřeba diskutovat), tak vám nabídne ČT1 a 2, Novu, Primu za cca 52,- Kč, ale stejně musíte platit. V UPC Direct také televizi ČT1 a 2, Novu a Primu neuvidíte. Podle mých informací jsou postoje provozovatelů záporné, a byť technickým ředitelům budete nadávat sebevíc, tak to nepomůže. Jaké je k tomu vedou důvody?

Podle mne Novu (tedy její vedení) štve to, že z příjmů pozemních kabelových rozvodů kabelových operátorů nemá žádné finanční příjmy. A tak proč by zvyšovala sledovanost ještě na satelitu, když by jí tam klesl čas sledovanosti a tím pádem i ceny z reklam, ne? U ČT je to jednodušší, zde si uvědomují, že operátoři neoprávněně účtují za něco, co mají povinnost vysílat ze zákona a navíc jim za to abonenti „platí“. Jak jsem uvedl – dokonce dvakrát! Jednou ČT formou koncesionářského poplatku a podruhé kabelovému operátorovi. Je také potřeba si uvědomit, že kabeloví operátoři žádné programy nevyrábí. Tím chci říci - proč dát zadarmo kabelovému operátorovi programy, které stojí ať veřejnoprávní, nebo komerční televize velkou sumu peněz. Takže pokud budou za vysílání celoplošných TV kabeloví operátoři vybírat peníze s tím, že po odečtení daně půjdou do jejich kapsy a ČT, Prima a Nova z těchto peněz nevidí ani haléř, tak těžko uvidíme tyto programy jako součást paketů kabelovek na satelitu.

<< první část

dokončení zítra >>


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 9   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.05.2002 • Kabelové televize versus televizní divák,
aneb platíme dvakrát! – dokončení
[ 12 ]
19.05.2002 • Galaxie Sport v nabídce kabelových operátorů až za několik týdnů či měsíců [ 27 ]
16.05.2002 • Kabelové televize versus televizní divák,
aneb moje zkušenosti s kabelovými společnostmi
[ 32 ]
07.05.2002 • MMDS Velká Javořina aneb co nového na moravsko-slovenském pomezí [ 10 ]
25.04.2002 • Držím palce, ale… ohlas na článek o uherskohradištské MMDS [ 7 ]
24.04.2002 • Od MMDS k digitálu – perspektivy mikrovlnné vysílání (nejen) v Uherském Hradišti [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  boss: 

29.05.2002 06:57 • technik TKR
Já jsem přece vůbec nezpochybňoval, že se za EUROSPORT musí platit - spíše naopak! Uváděl jsem i částku (10,-Kč/měsíc/připojený účastník), která se ovšem vztahuje na CZ verzi - kolik se platí za anglickou, to bohužel nevím.
 
 
  pro Petra 

28.05.2002 21:37 • klk
Mýlíš se,není vlajkový hrdina,ale takový ten typ,jak se říká:kam vítr,tam plášť.Už se předvedl dříve,když nás všechny poučil,že nebude dělat za pár korun - myslel tím pár montáží STA.
 
 
  pro technik TKR 

28.05.2002 10:40 • boss
Opět musím konstatovat, že nemáte pravdu. Provozovatel kabelové televize musí platit autorské poplatky společnosti EUROSPORT prostřednictvím firmy ZONE VISION i v případě, že tento program má pouze originální zvukový doprovod.
 
 
  technikovi2 

27.05.2002 17:36 • Peter
Tak se ukaz, vlakovej hrdino! Nie si schopny napisat ani jedno slovo k veci, ani jeden protiargument. Takych mam najradsej. Prazdnu kritiku dovede kazdej debil. Ale nieco konkretne, ked uz nie rozumne aj napisat, to uz je asi mimo tvojho zaberu. Ze jo? Pana Filipa poznam osobne a mozem potvrdit, ze je velmi dobry odbornik, naviac s mnoholetou praxou, ktory vie co hovori. A pokial viem, tento nazor nezdielam len ja, ale mnoho inych jeho zakaznikov.
 
 
  pro boss: 

27.05.2002 16:08 • technik TKR
V mé reakci na tento článek jsem pochopitelně nemohl udělat kompletní přehled všech finančních toků ve společnosti UPC (o jiných, v jiných TKR nemám informace žádné) - mnou uváděné částky za nákup programů mohu ještě doplnit o EUROSPORT CZ (10,-Kč/měsíc/připojený účastník). Jsou to ovšem pouze informace pro zajímavost a běžného účastníka nemusí nikterak trápit (podobně, jako nikoho nezajímá, že ten či onen provozovatel TKR má takové nebo makové výdaje např. na provoz motorových vozidel nebo provoz telefonních linek nebo platí pokuty...) - rozhodující je totiž, zda se lidem přípojka TKR vyplatí (a myslím si, že ano) nebo nevyplatí.
 
 
  Hodne zdaru 

27.05.2002 15:14 • technik2
Pane Filipe, uz se tesim na zitrejsi pokracovani Vaseho zabavneho romanu. Takova kombinace absoutni neznalosti problematiky, o ktere pisete a zrejme osobni literarni ambice je ovsem spise smutna nez komicka.



Hodne zdaru a neztracejte viru - urcite se najde alespon jeden clovek, co Vas pochopi...
 
 
  Pravda o kabelu 

27.05.2002 10:06 • boss
Nedá mi to a musím opět reagovat jak na úvodní článek, tak na příspěvek technika TKR. Oba dva totiž obsahují polopravdy a zavádějící informace. Předem je nutné rozdělit provozní náklady na měsíční a nepravidelné. Měsíční náklady za programovou nabídku zahrnují :

- náklady na provoz technických zařízení (el. energie)

- náklady na údržbu a revize dle platných předpisů

- náklady na provoz Infokanálu

- náklady za hromadnou správu autorských práv dle zákona 121/2000 Sb., které se odvádí společnostem OSA, DILIA a INTERGRAM (proč potřebujeme tolik organizací nevím, ale Pražákům, těm je hej)

- náklady za autorské poplatky společnostem HBO (HBO, Spektrum, Supermax), ZONE VISION (Hallmark, Eurosport, MTV, Discovery, Animal Planet, Private Blue, Romantica atd..) a dalším společnostem, zastupujícím jednotlivé programy (např. TV 5) na našem trhu. Poplatky jsou hrazeny v U$.

- režijní náklady jednotlivých provozovatelů (platy, pronájmy, telefony, poštovné atd.)

- případné splátky úvěrů na pořízení technických zařízení

Výše uvedené náklady musí každý provozovatel vynakládat, ať se jedná o základní, rozšířenou nabídku nebo program HBO. Jejich konečnou výši určují především náklady na autorské poplatky. Uznávám, že ale je něco divného ve ”státě dánském”, když autorské poplatky platí např. ČT, Nova, Prima a stejná ”hromadná autorská práva” platí provozovatel kabelové televize společnostem OSA a spol.

Mezi nepravidelné náklady patří :

- náklady na nákup nové technologie (buď nové programy nebo přechod na digitální příjem

- poplatky Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (rozšíření stávající nabídky o jeden program - 10 000,- Kč, jakákoliv změna ve statutárních orgánech provozovatele - 10 000,- Kč, licenční poplatek za provozování vysílání Infokanálu - 50 000,- Kč, případné pokuty za porušení zákona 231/2001 Sb. o provozování rozhlasového a televizního vysílání mohou dosáhnout až 200 000 000,- Kč)

- poplatek ČTÚ ve výši 100 000,- Kč za telekomunikační licenci na provoz Internetu po kabelovém rozvodu

- náklady na reklamu apod.

Předpokládám, že na základě uvedených informací si každý může udělat reálnou představu o nákladech provozovatele kabelové televize.
 
 
  Pro technika TKR 

27.05.2002 08:55 • Petr
Díky, že jste uvedl ceny za HBO a PG. Divím se, že výrobci těchto programů si nekontrolují za kolik je jejich program dále nabízen. Pokud vezmu, že z 280Kč za HBO, dostane výrobce 160Kč, tak UPC má z tohoto programu velmi slušný zisk (i po zdanění), vždyť náklady na distribuci jsou minimální. Ještě výraznější je to u PG, kde se výrobci odvádí jak uvádíte 5Kč ale na kabelu je cena přes 200Kč. Tady vůbec nechápu, proč je program dostupný jen přes dekodér a není součástí Klasik. Vžyť např. jak se píše tak Galaxie Sport chce za účastníka 8-9Kč. To by tím pádem také mohlo jí´t jen přes dekodér a UPC mohla chtít třeba 300Kč. Ale to by asi výrobce programu nedovolil. Chápu že dekodéry nebyly zadarmo, ale vyplatí se? Mám pocit že stejně jsou dovezeny starší typy z Holanska. Rád bych se ještě vyjádřil k větě, že pokud si pořídím STA na programy šířené ze zákona, tak mě to stojí peníze. Pochopitelně. Ale to je jednorázová investice která vydrží mnoho let bez údržby. Takže pokud třeba dům se 30 byty (který navíc už STA měl a byla zrušena kvůli TKR) si chce vybudovat STA, zaplatí např. 50 tisíc (tady cenu odhaduji) a v době kdy jsem si nechal zavést TKR jsem zaplatil 1500Kč za aktivaci, takže když tohle provede výše zmíněný dům, zaplatí celkem 45000Kč a to je skoro to samé. Při STA už neplatí nic za ČT1,2 Novu a Primu u TKR ano.
 
 
  Môj príspevok 

26.05.2002 21:12 • technik TKR
Pane Filipe! Každý přece dobře ví, že pokud kabelový operátor účtuje nějakou cenu za základní (omezenou) programovou nabídku, tak tak nečiní proto, aby se obohacoval na chudince N@VĚ, ale POUZE A JEDINĚ proto, že technicky zabezpečuje signál do domácnosti účastníků, čili NIKOLIV za PROGRAM, ale ZA JEHO DISTRIBUCI! Pokud si pořídíte STA nebo individuelní anténu (a je jedno zda pro DVB-S, či terestriální analogový příjem), tak také musíte investovat prostředky a nikdo se nediví, že prodejce, jenž Vám prodal ”síto”, nic neodvádí N@VĚ a dalším TV stanicím. Jelikož asi nemáte v oblasti TKR mnoho zkušeností, tak vám jednu rád poskytnu - každý kabelový operátor (bez vyjímky) musí dle zákona 121/2000Sb. odvádět OSE (ochranný svaz autorský) měsíčně 0,80Kč/účastnickou zásuvku - toto je teprve řádná zlodějna, neboť jak výrobci programů, tak i kabelový operátoři, platí duplicitně totéž (byť každý jinou částku, ale přesto duplicitně). Jinak ještě poznámku - program HBO není podmíněn ”dobrovolným” odběrem nějaké další stanice (a u UPC už vůbec ne - tam si HBO CZ dává sakra pozor, co může a co nikoliv) - programy, jenž se vnucují jsou MTV, a to v souvislosti s EUROSPORTEM CZ (distribuci zajišťuje ZONE VISION). Jenom na závěr prozradím čtenářům, že nákupní cena HBO je cca 160,-Kč/měsíc/přihlášený účastník (platí se to v U$, takže dochází k menším výkyvům dle kurzu) a u PRIVATE GOLD je to 0,14U$/měsíc/přihlášený účastník (ano! čtete dobře - opravdu jenom 0,14U$) - podmínkou je uzavření 5-ti leté smlouvy na odběr PG.
 
 
Celkový počet komentářů: 9 / zobrazují se: 1 ... 9

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist