Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 01:52:13   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Satelitní přijímač Kaon KSC570 - 1.část

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 01.10.2003


Před nedávnem jste si mohli na tomto místě přečíst o našich zkušenostech se satelitním receiverem Kaon 520UH – Xtreme, s vestavěným universálním přístupovým rozhraním (UNI CAS), dvěma CI, tedy 2 rozhraní pro vložení přístupových modulů (CAM), a podporou PVR funkcí (byl v něm zabudován hard disk). Tuto firemní vlajkovou loď jsme měli zapůjčenou k několika týdennímu testu a až na některé drobnosti nás mile překvapil svým uživatelským komfortem a jednoduchostí obsluhy.


Protože ale tento receiver patří k těm dražším (i když pořád cenově velmi výhodným) přijímačům značky Kaon, podívali jsme se tentokráte na opačný konec sortimentu této firmy, a rozhodli jsme se otestovat nějaký levnější přijímač 570kové řady.

Do České republiky se v současné době dováží pět zástupců řady Kaon 570 - tři satelitní přijímače, jeden přijímač pro terestrické digitální vysílání – DVB-T a jeden kombinovaný receiver pro satelit a DVB-T. Protože je signál terestrické digitální televize zatím dostupný jen na území hlavního města, případně v jeho okolí (a nikoliv na Moravě, kde jsme testy prováděli), byli jsme nuceni vyloučit hned oba receivery s DVB-T tunerem.

Dále jsme uvažovali jako průměrný či začínající satelitní fanoušek – tedy, že asi také nebude nejšťastnější volba pořizovat si základní model Kaon KSF 570, určený jen pro sledování volných, nezakódovaných TV a rozhlasových stanic (FTA). Nemá vestavěnou čtečku dekodéru (CA) ani přístupovou šachtu - rozhraní (CI) pro vložení přístupového modulu (CAM). Což bude v našich podmínkách vadit, protože české a slovenské stanice bohužel většinou až na výjimky vysílají zakódovaně.

Proto náš tip padl na přijímač Kaon KSC 570, který má dvě šachty (CI) pro možnost vložení dvou CAM. Například můžeme použít externí modul (CAM) systému CryptoWorks a do něj pak zasunout přístupové karty (smart cards) paketů Czechlink, Slovak Link, anebo UPC Direct. Dalším plusem pro satelitního diváka je to, že výrobce upravil firmware receiveru tak, že po vložení „obyčejného“ modulu Irdeto EuroCAM nám bude po vložení programovatelné FUN karty fungovat jako FreeCAM a umožní nám přijímat programy ve třech různých kódovacích systémech (Betacrypt, Viaccess, TPS/Seca/Mediguard), samozřejmě pouze v „jednotkových“ verzích. Stanic, vysílajících v takovýchto formátech bohužel velmi rychle ubývá, tak jak provideři přecházejí na lépe zabezpečené systémy kódování. Přesto je to vítané rozšíření možností příjmu, zvláště když jsou kódy pro náplň FUN karty dostupné na internetu a tím, že výrobce modul EuroCAM podporuje přímo ve svém firmware, nehrozí problémy při přeprogramování „svépomocí“, jako tomu bylo na jaře u externích Magic modulů. A k této volbě nás přiklonilo i ekonomické hledisko - zatímco základní FTA model je k dostání za cenu cca 4800 Kč (např. na satelitshop.cz), u tohoto receiveru připlatíme zhruba 1200 Kč a máme mnohem universálnější přístroj i pro rozšíření do budoucna.

Mohli jsme také vyzkoušet model Kaon KSC 570H. Tento receiver má stejné vlastnosti jako předchozí, ale navíc podporuje PVR funkce, tedy možnosti záznamu a přehrávání satelitních pořadů na vestavěný pevný disk (hard disk - HD). Podle velikosti HD (stejných, jaké používáme ve stolních počítačích) pak můžeme zaznamenat od cca 7 až do 70 celovečerních filmů - firmware podporuje vestavbu pevných disků od 40GB do 240 GB. Přijímač se přitom jednoduše ovládá dálkovým ovladačem tak, jako by se jednalo o běžný domácí videorekordér VHS. Záznam je však samozřejmě mnohem kvalitnější, a díky digitálnímu ukládání dat nepoznáme rozdíl mezi originálem a zaznamenanou kopií. Navíc však satelit s PVR funkcemi umí různé módy zrychleného a zpomaleného přehrávání, rychlý přístup k jakémukoliv místě v nahrávce a tzvn. Time-Shift, tedy „opožděné“ sledování pořadu se zpožděním až dvou hodin. Tuto funkci na páskových videích nenajdeme. Jedná se o to, že se díváme na satelitní program, a náhle musíme sledování z nějakého důvodu na chvíli přerušit. Stisknutím jednoho tlačítka (Pause) aktivujeme funkci Time-Shift a můžeme odejít. Po návratu pak pokračujeme ve sledování pořadu přesně od místa, kde jsme skončili! Navíc pomocí funkce zrychleného přehrávání se můžeme rychleji dostat k reálnému času a dohnat tak naši ztrátu.

Protože jsme si ale již PVR funkce dostatečně vyzkoušeli při testování zmiňovaného Kaonu -Extreme, rozhodli jsme se pro zlatou střední cestu, tedy receiver Kaon KSC 570. A hned na úvod musíme říci, že jsme neprohloupili. Ale nepředbíhejme.


Základní technické údaje:

Nejprve pár technických údajů: tento satelitní receiver je určený k příjmu MCPC i SCPC satelitních digitálních kanálů, přenášených v Ku (11-12,5 GHz) i C (4 GHz) pásmu. Použitý tuner s jedním vstupem má rozsah 950-2150 MHz a zpracuje datové toky (SR) 2-45 Mbaud s poměrem chybové korekce (FEC) 1/2, 2/3, 3/4, 5/6 a 7/8.

Systém obsahuje rychlý procesor STi 5518, flash memory 1Mbyte a SDRAM paměť 8 Mbyte. Celkem je pro uživatele k dispozici až 4000 předvoleb a podle dokumentace 50 satelitních pozic pro uložení TV a R stanic (přednastavených je 42 družic s možností přidání nových a editace stávajících).

Receiver zpracuje prostorový zvuk Dolby Digital (AC3) a má optický audio konektor S/PDIF (TOS link). Pro připojení konvertorů je tu podpora DiSEqC 1.0 a 1.2 a funkce USALS pro automatické hledání pozic družic na orbitální dráze. Přijímač má uživatelsky přívětivé menu na obrazovce (OSD) v českém jazyce (kromě jiných jazykových mutací), s možností třídění podle řady kritérií a vytváření uživatelských seznamů oblíbených programů (8 favoritních skupin).

K propojení na další multimediální zařízení slouží 2 konektory SCART (RGB i CVBS), PLL modulátor (21-69.K, PAL B/G, D/K, NTSC M) a druhý konektor F (loop through) jako výstupní smyčka pro připojení dalšího receiveru. Dále ještě můžeme případně využít 3 výstupní konektory CINCH - jeden pro video a dva pro levý a pravý audio signál.


Pokračování příště


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.10.2003 • Seznamte se: Satelitní přijímač Kaon KSC570 - 3.část
02.10.2003 • Seznamte se: Satelitní přijímač Kaon KSC570 - 2.část [ 1 ]
27.09.2003 • Stavíme rodinný domek - nezapomeňme na rozvody [ 19 ]
25.09.2003 • Jsou velké paraboly ještě v módě ? – 2.část [ 1 ]
24.09.2003 • Jsou velké paraboly ještě v módě ? – 1.část
22.09.2003 • Soud potvrdil právo na satelitní parabolu [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist