Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 03:42:53   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Stavíme rodinný domek - nezapomeňme na rozvody

  Autor: Dr.Vladimír Mazálek , e-mail: info@tel-satexpo.cz Přidané: 27.09.2003


I pro anténáře je potěšením oživení výstavby zejména rodinných domků, protože tím pádem je opět práce až nad hlavu, a to práce nanejvýš tvořivé a trvale vybízející k přemýšlení. Ne, že by anténáři nebyli lidmi přemýšlivými, ale především projektanti a snad i řemeslníci od řemesla elektrikářského prostě moc ty ostatní rozvody, v nichž běží méně než 220 V nějak neuznávají. Často se setkáváme i u velkých bytových domů s tím, že projektant do STA navrhl soupravu Grundig či podobnou, která snad byla na úrovni ještě před deseti léty, ale dnes jsme už prostě někde jinde. Nevím, jak lépe přispět k součinnosti mezi projektanty a montážníky moderních telekomunikačních zařízení, prozatím je to spíš na úrovni boje.

O co vlastně jde ? Především při realizaci dnešních moderních rodinných domků se používá velmi lehkých materiálů či dokonce sádrokartonů a podobných vymožeností, která rozhodně nejsou vhodné k tomu, aby se do nich rozvody nějak zasekávaly jako tomu bylo dříve třeba u zdících materiálů. V projektu domku se sice v pláncích architekta třeba vyskytují v půdorysech jednotlivých podlaží zakreslené značky anténních zásuvek, ale rozhodně už ne schémata nějakých rozvodů. Dá se to chápat sice i tak, že v té době budoucí majitel, který si sice nechává postavit rodinný domek na klíč, nemá vlastně ani představu, co by vlastně chtěl v jednotlivých místnostech mít za přístroje (technika jde natolik rychle kupředu,že za dobu výstavby RD se může měnit i nabídka), takže to obvykle nakonec sklouzne k tomu, že ono to nějak dopadne.

Stavební činnost začíná, vše úspěšně pokračuje včetně nějakých těch změn v projektu a hrubá stavba je pomalu hotová. Nastupují elektrikáři, kteří dotazy ohledně rozvodů odpovídají : všechno umíme a uděláme, ani satelitní rozvody nejsou problém, vždyť jsme to dělali už stokrát. Ano ?! Ale jak ?

Na scénu přicházíme my, anténáři, na první obhlídku stavby a konzultace se zákazníkem na téma příjmu televizních a satelitních programů. Na dotaz ohledně jeho přání v oblasti příjmu obvykle sdělí : chtěl bych všechno a v každé zásuvce, pro jistotu v každé místnosti.

Ovšem zjištění stavu po elektrikářích bývá povětšinou dost tristní. : stromečkový rozvod, neschopný jakéhokoliv vyvážení (na satelitní signál do přijímačů naprosto nevhodný…), použité kabely výhodně nakoupené ve výprodeji. To je kolikrát ještě ta lepší varianta, daleko více se dá především u sádrokartonů setkat s tím, že rozvody nejsou ani vytrubkované, takže nějaké předělání je zhola nemožné. Kabely zazděné nad oknem a zdevastované připevněním konzoly na záclony se vyskytují také často, takže radosti bývá opravdu dost. Při pohledu zdálky vás sice čeká ”potěšení” ve formě naistalovaného stožáru, ale při zjištění, že průměr trubky je kolem 10 mm s jednobodovým uchycením na konstrukci krovu pod průchozí taškou a užitečná výška nad střechou je 50 cm, pak už potěšení skončilo. Kam dát televizní a rozhlasovou anténu a případně parabolu, na to už elektrikáři nemysleli, o přívodu 220 voltů pro nějaký ten zesilovač ani nemluvě. Bývá to opravdu někdy radost : představte si svazek nepopsaných kabelů, vytažených od zásuvek na chodbu nejvyššího patra stočených dohromady spolu s přívodem 220 V. Na minipůdičku výlez žádný, sádrokarton zespodu, podbití a tašky svrchu, vikýř žádný, prostě úspora na úsporu. Ale i to se může podařit, když vás to navíc napadne slušně zamaskovat zrcadlem, které si ale nemůžete vepsat do režie. Někdy je to fakt kouzelnické zaměstnání a tento článek zvolání, které sice nic neřeší, ale aspoň nabádá, že konzultace kolem televizního příjmu a rozvodu jsou také nezbytné už v první fázi stavby, aby pak zbytečně nedocházelo k výrobě problémů.

Určitě by s dalo tímto tématem zaobírat do daleko větších detailů, protože současné integrované rozvody kombinované třeba s vnitřním videookruhem, rozvodem vzdušného internetu či vstupem a výstupem domácích kamer nebo až hlídáním domu přes satelit jsou velmi vděčným námětem, ale o tom zkusíme pohovořit třeba při návštěvě některé ze specializovaných firem.

Samozřejmě, že na všechny tyto práce existují doporučené ČSN, které by bylo třeba ovšem přece jen inovovat v souladu s novými technickými trendy a výrobky. A tak nabízím aspoň několik snímků dobře odvedené práce jednou instalační firmou.


Fotografie: Příklad čistě a pečlivě provedeného anténního a satelitního rozvodu jednoho rodinného domku v Čechách, provedení a fotografie - Petr Petrášek, Praha, petra.sat@seznam.cz, pro zvětšení fotografií klikněte na obrázek.


Autor textu: Dr. Vladimír Mazálek, www.tel-satexp.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 19   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.10.2003 • Seznamte se: Satelitní přijímač Kaon KSC570 - 3.část
02.10.2003 • Seznamte se: Satelitní přijímač Kaon KSC570 - 2.část [ 1 ]
01.10.2003 • Seznamte se: Satelitní přijímač Kaon KSC570 - 1.část
25.09.2003 • Jsou velké paraboly ještě v módě ? – 2.část [ 1 ]
24.09.2003 • Jsou velké paraboly ještě v módě ? – 1.část
22.09.2003 • Soud potvrdil právo na satelitní parabolu [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  vena 

02.10.2004 21:26 • autor fotografií
Naprosto souhlasím, setkal jsem se i s trubkami, kopírujícími vodorovně vrchní rám okna.o 10cm výše. Vydržely do první montáže záclon :-)) Po provrtání pro úchyty konzol se staly nefunkčními.
 
 
  Není to vždy na elektrikářích 

01.10.2003 22:10 • vena
Jsem elektrikář a v 90procentech se setkám s tím že slaboproudé rozvody nejsou vůbec v projektu obsažené a když na to zákazníka upozorním tak by ty rozvody chtěl ovšem nejraději zdarma vždyť je to jen pár trubek jenže ono lze položit trubky a položit trubky a normální člověk je položí tak aby byly použitelné ovšem to se zdarma dělat nedá a tak to taky dopadá tak že z důvodu šetření položí trubky melouchář nebo zákazník sám ale anténářům už nepoví pravdu samozřejmě že to tak není vždy ale velice často ve chvíli hrubých rozvodů kdy se jedná většinou o několik stokorun.
 
 
  Strukturovana kabelaz 2 

01.10.2003 10:53 • vanj
Tak som znova pozeral stranky Hirschmanna. Vyzera ze ma nove, lebo sa mi to podarilo najst. Je to v casti multimedia - catTV. Prenasa to signaly do 862MHz a je to kompatibilne so spatnym kanalom.
 
 
  Ad Strukturovana kabelaz 

30.09.2003 20:08 • VanJ
Niekde som videl jeden reklamny letak, kde bolo cez strukturovanu kabelaz tahana aj kablovka. Do Racku sa umistnilo nico podobne ako LAN switch, do ktoreho sa pripojil koax s VF signalom, a malo to niekolko RJ45 portov, ktore sa potom patch kablami pripojili na jednotlive zasuvky v patch paneli. Na druhom konci (v tej ktorej miestnosti) sa pripojil nejaky prevodnik, s RJ45 konektorom na jednom a IEC na druhom konci. To bolo tiez celkom pekne riesenie, len som potom nikde nemohol najst nejake parametre o tom (dosah, sirka prenasaneho pasma...). Na tom letaku (asi to bola vnutorna obalka Solid Europe) tam asi bol spominany Hirschmann, ale na jeho wbe som o tom nenasiel ani zmienku. Mala to robit SK firma HDS, ale na ich stranke o tom tiez nebola zmienka, takze ak mete o tom niekto info - hore mam mail.

Inac prave staviame barak, a struktoravna kabelaz je planovana uz od zaciatku, takisto ako aj SAT+TV rozvody, celkom rad by som si o tom (navrh TV rozvodov) nieco precital, neviete nejaky link (CZ,SK,AN,DE) ?
 
 
  Strukturovana kabelaz 

29.09.2003 19:11 • Robert
Ked sa uz spominaju VF rozvody, na ktore by sa nema zabudat pri projektovani rozvodov v RD, tak by sa nemalo zabudat na datove rozvody, ktore je najlepsie riesit vo forme strukturovanej kabelaze. Tymto sa da velm idobre realizovat cely rad systemov, t.j. telefony, pocitacova siet, zabezpecovacie zariadenie a pod. Ked som pred rokmi robil u rodicov robil nizkonapatove rozvody, tak som natahal TV, telefon a tenky ethernet, aj ked som pren nemal hned vyuzitie. Neskor som to velmi ocenil, aj ked dnes by som uz namesto tel. a tenkeho ethernetu tahal UTP.
 
 
  Môj príspevok 

29.09.2003 16:28 • technikTKR
Proč to elektrikáři dělají tak a ne jinak? Nejspíš proto, že z toho mají peníze a líp to udělat neumí, když tomu vůbec nerozumí, ne...? :-)))
 
 
  Můj příspěvek 

29.09.2003 11:33 • autor
Díky za příspěvky, třeba si to přečte někdy i nějaký elektrikář a napíše, proč to oni dělají zrovna tak a ne jinak. Také bych rád slyšel projektanty,a bych třeba zjistil,kde je ten kořen problému.Dík také za vynalézavost a šikovnost - to je právě to, proč si z nás v EU dělají hlavu již dopředu a bojí se naší konkurence.
 
 
  Můj příspěvek 

28.09.2003 15:46 • anonym
Musím popsat z vlastní zkušenosti, jak nám jedna renomovaná pardubická elektrikářská firma ”dělala” rozvod na cely rodinný dům. Hned od začátku jsme s nima měli vyběhnout. Nakonec to museli anténáři celý vykuchat a znova natahat. Jěšteže to vedlo aspoň v husích krkách.
 
 
  Zip: 

28.09.2003 07:35 • technikTKR
Nejsem živnostník - ŽL mám již několik let pozastavený (pravidelně obnovuji to pozastavení tak, aby mně ho nemohli zrušit úplně). --- Že je každý problém řešitelný je jasná věc - pokud ovšem někde udělají elektrikáři domovní rozvody, tak za ně taky ručí (na materiál dávají 2 letou záruku) a není sebemenší důvod jim do toho zasahovat. Klidně se ti pak může stát, že ten vadný rozvod rozchodit nepůjde a elektrikáři (nebo majitel) z tebe ještě budou vymáhat náhradu škody za to, žes do toho vůbec lezl a všechny problémy hodí na tebe. Kdo si co uvaří, ať si taky sní...
 
 
  re technik TKR 

28.09.2003 00:01 • Zip
Musím se zastat Gespy, protože v tom co zde napsal má absolutní pravdu. Já jsem z kraje ( valašsko ), kde se zrovna moc novostaveb nestaví a tak nemůžu odříct takovouto zajímavou zakázku (navíc tato tvořivá práce mě baví), i když opravdu elektrikáři kolikrát dělají takové krpy, že škoda mluvit. Ale na druhou stranu musím zase jednu elektro Firmu pochválit, protože většinu kšeftu, které dělám po nich já, se mnou nejprve konzultují (např. i husí krky pro repro od domácího kina) a taková práce potom pěkně odsype. Pro technika TKR : zajímalo by mě jestli jsi zaměstnanec nějaké společnosti, nebo jestli se živíš jako živnostník ? Takovou kravinu co jsi napsal : vůbec takovou zakázku nebrat, přece normální anténář nemůže vyslovit. Každý problém je řešitelný a s vetšinou zákazníků se dá domluvit.
 
 
  Můj příspěvek 

27.09.2003 22:33 • GESPA
Já nevím jak to máte chlapi jinde, ale u nás na maloměstě anténáře z 80% volají až když je barák vymalovanej a s nábytkem. Potom si sednou do křesla a najednou zjistěj, že jim chybí TV. A elektrikáři, kteří již své faktury vyinkasovali, se moc do oprav nehrnou, takže to končí takovým stylem: ”Vy jste anténář, tak si poraďte.”. A musím zaklepat, že zatím jsem si vždycky poradil, i když to často je docela nářez. Na druhou stranu, pokud bych se na ně vykašlal, tak u nás na maloměstě se ihned roznese: ”Toho ne, ten to neumí.” a naopak pokud vyřeším problém, kterej jsem nezpůsobil, tak to bude: ”Toho jo, ten si s tím už poradí.”. A protože např. u nás je konkurence v antenařině veliká (díky velké nezaměstnanosti a nedostatku práce do toho fušujou i různí elektrikáři, kteří sice nejsou moc schopní anténáři, ale kus zakázek dokážou udělat), tak si člověk nemůže hrát na haura. S antenařinou to jde a půjde od deseti k pěti, takže zajímavé zakázky (jakou kompletní stavba antény dozajista je) se musí brát i s těmito zbytečnými ”nedostatky”.
 
 
  Můj příspěvek 

27.09.2003 20:34 • Lumča
My si už po zkušenostech s různými elektro firmami taháme rozvody sami. Je to pro nás jako montážní firmu daleko jednodušší, než přebírat zprasenou práci od někoho jiného.
 
 
  GESPA: 

27.09.2003 20:05 • technikTKR
Postavíš anténu, odzkoušíš kvalitu na svém měřícím přístroji a pokud to po připojení do stávajících rozvodů nehraje, tak: ”holt si pane Majiteli běžte za těmi, co vám to tady dělali - shrábli za to peníze, anténáře jste tenkrát pozvat neráčil, takže nashledanou...”. Nevidím v tom sebemenší problém.
 
 
  techniku, techniku 

27.09.2003 18:53 • GESPA
Jako, že bych postavil anténu a pak to zavedl do první zásuvky a řekl majiteli ať si to dodělá?! Ty dneska obzvláště hýříš vtipem, nepil jsi něco? No, já si rozhodně raději něco dám (co kdyby jsi ještě zareagoval!)! ;o)))
 
 
  GESPA: 

27.09.2003 14:29 • technikTKR
Patlat se celý den (nezřídka i více dnů) s nějakými zmršenými rozvody a předělávat něco po někom... to už musíš být skutečně zoufalec, protože jinak by ses na takovou pakárnu vykašlal... Oni provozovatelé TKR dobře ví proč dělají přípojku automaticky k jedné účastnické zásuvce a stávajících domovních rozvodů si ani nevšimnou - má to nepochybně něco do sebe!
 
 
  @technikTKR 

27.09.2003 11:56 • GESPA
Blázníš?! Stavba kompletní antény je to nejzajímavější přece!!! A pokud si myslíš, že postavím anténu a pak řeknu: ”zbytek (rozvody) si dodělejte sám”, tak to bych brzo skončil v oboru. A ty problémy, co popisuje autor v článku mám při stavbě antény velice často! Většina elektrikářů i po letech, kdy jim do hlavy vtloukám, jak mají postupovat, na to kašlou a protože rozvody nechaj udělat vždycky mladý pásky a ani si to po nich nezkontrolujou, tak promíchání anténních a telefonních rozvodů už je dneska spíš maličkost a často řeším daleko horší problémy!
 
 
  GESPA: 

27.09.2003 11:41 • technikTKR
A co je na takové zakázce zajímavého? Jestli ovšem člověk nemá do čeho píchnout, tak asi musí brát všechno...
 
 
  @technikTKR 

27.09.2003 11:25 • GESPA
Jsi úsměvný. To bych odmítal 90% zajímavých zakázek!!!
 
 
  pro autora: 

27.09.2003 10:57 • technikTKR
V těchto případech (které popisujete) je nejlepší říci majiteli, ať mu TV a VKV příjem zajistí ti ”všeumějící” elektrikáři a vůbec takovou zakázku nebrat.
 
 
Celkový počet komentářů: 19 / zobrazují se: 1 ... 19

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist