Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 20:36:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

DVB-T v Bratislave: záujem majú traja

  Autor: R.Vavro, TÚ SR , e-mail: roman.vavro@teleoff.gov.sk Přidané: 04.02.2005


Dňa 3. februára 2005 výberová komisia za účasti žiadateľov otvorila obálky so žiadosťami o pridelenie frekvencie určenej na pilotný projekt pozemského digitálneho vysielania (DVB-T) v Bratislave. Komisia zaprotokolovala obsah žiadostí a stanovila pokračovanie výberového konania na utorok nasledujúci týždeň.


Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) zverejnil vo svojom vestníku z 5. novembra 2004 a v jednom celoštátnom periodiku výzvu na predloženie ponúk do výberového konania o pridelenie frekvencie (TV kanál 66) na pozemské digitálne vysielanie v meste Bratislava, ktoré je časťou pilotného projektu zavádzania pozemského digitálneho vysielania na Slovensku. Na základe výzvy doručili žiadosť o pridelenie frekvencie traja záujemcovia: SATRO s.r.o., Slovak Telecom, a.s., Rádiokomunikácie, o.z. a Telecom Corp., s.r.o.

Poradie uchádzačov určí päťčlenná výberová komisia, ktorú podľa zákona o elektronických komunikáciách menoval predseda TÚ SR. Výberová komisia je zložená zo zástupcov orgánov štátnej správy. Poradie, ktoré určí komisia bude pre úrad záväzné. TÚ SR udelí povolenie najúspešnejšiemu uchádzačovi.

Obsahom služby bude prenos informácií tvorených kombináciou vysielania TV signálov a iných informácií vo forme dát, pričom rozsah TV signálov bude tvoriť podstatnú časť (viac ako 50%) všetkých prenášaných informácií.


Pre pilotný projekt digitálneho vysielania na Slovensku sú určené TV kanály:

Bratislava K 66, Banská Bystrica a Zvolen K59 (Slovak Telecom, a.s., Rádiokomunikácie, o.z.), Košice a Prešov K 44 (TELECOM CORP., s.r.o.).


Prvé skúšobné pozemské digitálne televízne vysielanie prebehlo v dňoch 27.9. až 25.10. 1999. Obsahom skúšobného vysielania boli programy STV 1, TV Markíza, VTV a informačný kanál. Cieľom skúšobného vysielania bolo získanie skúseností pre optimálnu voľbu kódovania FFT, ochranného intervalu a typu modulácie. Vysielanie prebehlo z televízneho vysielača Kamzík v Bratislave (K50, vyžiarený výkon 1 kW).

V oblasti pozemského digitálneho TV vysielania je podľa národnej politiky pre elektronické komunikácie potrebné vytvoriť podmienky pre čo najskoršie začatie pravidelného vysielania DVB-T. Úplný prechod na digitálne TV vysielanie by mal byť dokončený do roku 2015.

Zavedenie digitálneho televízneho vysielania bude znamenať zvýšenie počtu programov, zvýšenie kvality obrazu a zvuku a poskytovanie doplnkových služieb. Pre vysielateľov to bude znamenať úsporu nákladov na vysielanie v prepočte na jeden program a šetrenie prenosovej kapacity. Pre štát to bude znamenať najmä optimálne využitie frekvenčného spektra.


Poznámka:

Výberové konanie na obsah vysielania, t.j. ktoré televízne a rozhlasové stanice budú obsahom digitálneho vysielania, je v kompetencii Rady pre vysielanie a retransmisiu.


V Bratislave 4. februára 2005, Roman Vavro, hovorca TÚ SR


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 8   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.02.2005 • Nalaďte si: Teachers' TV – specializovaný kanál pro učitele [ 2 ]
01.02.2005 • Únor na BBC Prime [ 2 ]
28.01.2005 • Leoš Pohl prodal část 24.cz [ 12 ]
28.01.2005 • UPC: televizní nabídku okoření TV-Paprika [ 9 ]
28.01.2005 • FOTBAL na Galaxii sport - přehled TV přenosů na únor - aktualizováno
24.01.2005 • Měsíční programové přehledy BBC Prime

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  ad: R.Vavro 

09.02.2005 21:52 • Moriak
Tak aké boli rozmery ... a ďalšie doplňujúce informácie. Inak je znenie neúplné.A neviem za čo Vás tam aj ja platím.Ak budem politik navrhnem zrušenie Vášho úradu (a to bude asi čoskoro- na vysvedčení som mal samé štvorky).
 
 
  Niekolko odpovedi na otazky v diskusii 

09.02.2005 09:30 • R. Vavro/TÚ SR
Ad Moriak: V prvom rade nejde o novinovy clanok, ale o tlacovu spravu, ktoru TU SR zaslal novinarom. Tlacova sprava ma oproti novinovemu clanku odlisnu strukturu. Tu na satcentrum.sk bola zverejnena v plnom zneni. Urad rozosiela tlacove spravy ku kazdej dolezitej udalosti. Podla § 6 ods. 4 zakona o elektronickych komunikaciach urad je povinny vsetky cinnosti vykonavat v sulade s principmi efektivnosti transparentnosti, t.j. nemoze zamlciavat, kto sa prihlasil do vyberoveho konania.
Ad ibatak: Vyberova komisia nema zakonom stanoveny termin, v ktorom je povinna stanovit poradie uchadzacov. V pripade vyberovych konani pre KE a BB to trvalo cca mesiac. Kedy zacne vitaz vysielat zavisi od niekolkych faktov. Rada pre vysielanie a retransmisiu musi urobit vyberove konanie na obsah (inak by vitaz mohol vysielat len "mrezu"), dalej to aj zavisi od toho, aky najneskorsi termin uviedol v "prihlaske" do vyberoveho konania (tento termin je jednym z kriterii vyberu uchadzaca).
Ad anonym: Terminy vychadzaju z narodnej politiky pre elektronicke komunikacie (prechod na digital) a mozu sa menit. Tvorcom naronej politiky je rezortne ministerstvo. Mimochodom za digitalizaciu je zodpovedna Rada pre vysielanie a retransmisiu. Co sa tyka frekvencii SK ani CZ o frekvencie nepridu. Blizsie informacie najdete na http://www.teleoff.gov.sk/Press/2005/dvb t-r.html
Roman Vavro, hovorca TU SR
 
 
  Informace jsou chabé, protože ... 

07.02.2005 08:43 • anonym
Informace jsou chabé, protože orgány tyto termíny samy neznají a tak je nic netlačí :-( TÚ začne v úterý vybírat vysílatele (providera), a pak teprve zasedne Rada (RVR) aby se podívala, kdo by jim vyhovoval jako tvůrce programu. Je to jak v ČR, pomaaaaalu, pomaaaaalu, nikam s digitalizací nespěcháme. Co na tom, že nám v okolních státech utečou (a seberou s sebou i kmitočty). Na Slovensku (i v Česku) je to tak...
 
 
  Velmi chabe informacie... 

07.02.2005 08:23 • ibatak
No mohli ste si dat aspon tu namahu a informacie trochu doplnit. Hlavne mi tam chybaju casove terminy a to, do akeho datumu ma ta komisia vybrat jedneho zo zaujemcov??!! A k akemu terminu ma ten vitaz zacat s vysielanim??!!
 
 
  To vyzerá ako Vavrovačka na pokračovanie. 

04.02.2005 17:10 • Moriak
Mohol napísať aj iné veci o tých obálkach (rozmery, počet listov,....). Firma by nič nezverejnila dovtedy ako by nezačala poskytovať danú službu. Štátny orgán musí oznamovať každý krok aby zdôvodnil svoju potrebnosť(inak ho zrušia a my to ani nezaregistrujeme ), aj keď on sám sa o nič nezaslúži.
 
 
  Myslíš ako "peši" dolu Zoborom? 

04.02.2005 17:00 • Zákazník č....
Je pre zákazníkov, alebo len vyvolených? Ako stálemu zákazníkovi mi zatiaľ nič neponúkli. Tie táraniny okolo toho čítam už roky.
 
 
  PT 

04.02.2005 14:45 • anonym
No v Nitre Satro už spustilo riadne digitálne vysielanie MMDS a beží celkom dobre
 
 
  Satro? 

04.02.2005 12:59 • Karol
Satro asi nie veď MMDS Digital TV skúša 2 roky a nie je schopné ju spustiť.
 
 
Celkový počet komentářů: 8 / zobrazují se: 1 ... 8

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist