Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 28.04.2024 - 05:59:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Terestrické televizní vysílání slaví v severním Německu opravdovou renesanci

  Autor: Petr Miklík, satCentrum , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 26.01.2005


Stále více televizních diváků v severním Německu využívá digitální terestrickou televizi. Podle odhadu plánovacího úřadu se do konce roku 2004 dostalo do obchodu více než 800 tisíc přijímačů DVB-T. Velká poptávka po přijímačích a přijatelnost pro diváka jsou dokladem úspěšného zavádění digitální terestrické televize v severním Německu.


O něco více než 50 let po zavedení analogové terestrické televize je tento systém v dalších částech severního Německa nahrazován novou digitální technologií DVB-T, digitální terestrickou televizí.

Ohlas diváků na zavádění DVB-T, která tu v současnosti umožňuje příjem až 24 programů, přesáhl všechna očekávání. Podle výsledků diváckého zájmu na základě výzkumu AGF/ GfK (Pracovní skupina pro televizní výzkum/ Společnost pro průzkum chování spotřebitele) přijímá stále více obyvatel v severním Německu své televizní programy prostřednictvím DVB-T. Podíl „televizních“ domácností, které v regionu Brémy primárně využívají DVB-T, je asi 16,1 %. Naproti tomu podíl domácností s analogovým terestrickým signálem byl začátkem roku 2004 13 %.

Podobný obrázek se rýsuje i v jiných regionech severního Německa, kde bylo zahájeno vysílání. V Dolním Sasku tak přijímá 6,5 % domácností své programy pomocí DVB-T, v Šlesvicku-Holštýnsku a Hamburku, kde bylo zahájeno vysílání DVB-T dne 8. 11. 2004, je to již 7,5%, popř. 5,1 % domácností. Tento zájem diváků ukazuje to, že již nyní se vedle kabelu a satelitu technologie DVB-T etablovala jako třetí přenosová cesta.

I informace od prodejců způsobují odezvu u zákazníků a nezvykle velkou poptávku po přijímačích DVB-T. Pro různé možnosti využití nabízí specializovaní prodejci velké množství příslušných přijímačů DVB-T. Přijímače jsou v sortimentu od set-top-boxů přes přijímací karty pro počítač PC, zásuvné karty PCMCIA pro notebook až k malým, přenosným televizním přijímačům s digitální technikou a přijímacím zařízením pro automobil. Velké obchodní řetězce si dokonce razí cestu na trh s produktem „všudy přítomný notebook“, s vhodnou zásuvnou kartou.

Podle výzkumu Ústředního svazu elektrotechnického a elektronického průmyslu (ZVEI) se do konce roku 2004 dostalo do obchodů v celém Německu asi 2,1 miliónu přijímačů DVB-T. Na základě těchto údajů o zájmu spotřebitelů odhaduje plánovací úřad severního Německa, že z tohoto počtu připadá více než 800 tisíc finálních přístrojů na severoněmecký region, v oblasti kde bylo zahájeno vysílání. Rozsáhlé zveřejněné informace, především odborných prodejců o projektu DVB-T v severním Německu, poslední informace - ve spolupráci s obchodní a řemeslnou komorou, jsou důležitým příspěvkem k tomuto neočekávaně pozitivnímu vývoji trhu s finálními přijímači.

Po zavedení v Berlíně/ Braniborsku bylo vysílání DVB-T úspěšně zavedeno vedle severního Německa i v Severním Porýní-Vestfálsku a v rýnsko-mohanské oblasti. V květnu roku 2005 bude vysílání digitální terestrické televize zahájeno v „pilotních“ regionech - v Mnichově/ jižním Bavorsku a Norimberku. A rovněž v květnu 2005 bude zahájeno vysílání DVB-T ve středním Německu. V dalších regionech, jako např. Rostock, Schwerin, ale i v aglomeraci Stuttgartu se zavedení DVB-T připravuje.

Nejen ve středním Německu, ale i v Meklenbursku-Předním Pomořansku bude možné přijímat pouze veřejnoprávní programy. Velký ohlas diváků má různé důvody: jednoduchá obsluha, přijímací možnosti v domácnosti, mobilní příjem bez příliš komplikované techniky, obvyklé umístění vysílačů, větší rozmanitost programů, dobrá kvalita obrazu při příjmu klasickou anténou. Toto všechno přispívá k velkému úspěchu DVB-T v severním Německu.

U technologické inovace tohoto řádu se nedají zcela vyloučit počáteční technické těžkosti: např. v průběhu zavádění jsou ojedinělé problémy s příjmem signálu, které mají různé příčiny. Chybné zapojení na odbavovacím pracovišti by však mohlo být právě tak rychle odstraněno jako problémy v software u některých finálních přístrojů. Optimalizací přijímacího zařízení se ve většině případů problém vyřešil. V mnoha případech bylo nezbytné domovní antény jinak nasměrovat nebo je rozšířit. U pokojových antén zpravidla postačilo vyzkoušet si různé typy (modely antén) nebo se v místnosti pokusit o příjem signálu z jiného vysílače. Německý uživatel, který má přesto problémy s příjmem signálu, může se obrátit – denně mezi 10:00 hod. až 22:00 hod. - na tzv. horkou linku.


Zdroj: Infosat, 21.01.2005, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.01.2005 • RRTV schválila zprávu o digitalizaci
20.01.2005 • DVB-T zahájí v Bavorsku
05.01.2005 • Další vysílač DVB-T v Polsku [ 1 ]
23.12.2004 • Digitálna televízia bude do 10 rokov povinná [ 4 ]
23.12.2004 • TV Nova se nepřihlásila do řízení na digitální licence [ 3 ]
22.12.2004 • Průběh zavádění DVB-T v rýnsko-mohanské oblasti

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist